Bő négy hónap után ismét 300 felett forog az euró/forint árfolyam. A forintgyengülés mögött a görög válsághelyzet fokozódása áll. Kedden este még 298 alatt békésen oldalazgatott a kurzus, majd megjelent a korábbi görög miniszterelnök, Lukasz Papadémosz nyilatkozata, hogy Görögország fontolgatja az eurozóna elhagyásának a lehetőségét. A hír eredményeként délelőtt 303,12-ig ugrott az árfolyam. (Jelenleg 302,37-nél jár a jegyzés.)

Papadémosz szerint kevésbé valószínű, hogy az ország kilépne a monetáris unióból, viszont a döntés a választók kezében van. Szerdán ugyan már cáfolta a korábban megjelent hírt a leköszönt technokrata athéni kormány vezetője, azonban a jelentős bizonytalanság miatt még mindig erősödik a dollár az euróval szemben. Ennek betudhatóan a forint is 302 felett forog az euróval szemben, és akár tartósan itt is maradhat - véli Karsai Péter, a Commerzbank devizakereskedője. Ugyanakkor ezt az állítást is érdemes fentartásokkal kezelni, hiszen nagyon gyorsan változtatják a hírek a helyzetet.

A magyar kormánnyal most nem foglalkozik a piac

A bizonytalanság viszont még jó ideig fennmaradhat, hiszen a görögöknél az újabb választás is szoros lehet. Ráadásul a magyar kormány részéről hiába jönnek a nyilatkozatok arról, hogy már júniusban is elkezdődhetnek az IMF tárgyalások ezt egyálatlán nem árazza jelenleg a piac. Ez teljesen természetes is, hiszen az IMF részéről ezt nem erősítették meg - mondja Karsai, aki szerint erre lenne szükség ahhoz, hogy jelentősebb forint erősödés jöjjön.

A szerdai EU csúcson is kicsi az esélye annak, hogy áttörő sikereket érnének el az EU politikusai, inkább az a valószínű, hogy óvatosan közelednek a francia-német álláspontok, ami kevés lesz a trend megfordításához - véli a Commerzbank szakértője.

Igazán nagy újdonság nem történt, a piac azt kezdi el beárazni, amit már eddig is tudtunk - mondta Kolba Miklós, az ING devizaüzletágának a vezetője. A piacok ugyanakkor pánikszerűen reagálják le mindezt. Abban a helyzetben, amikor "birka" módjára viselkedik a piac nagyon nehéz előre jósolni, és a technikai szinteket sem érdemes nézegetni. Kolba szerint ugyanis a jelenlegi helyzetre,  - vagyis, hogy egy eurózóna tagország kilépése van napirenden - még nem volt példa, így a technikai szintek nem nagyon fognak számítani, inkább a hírek és a fundamentumok befolyásolják majd az árfolyamokat.

Egyelőre azonban a 324 forintos történelmi eurócsúcs megdöntésétől nem kell tartani Kolba szerint, de hogy hol lesz a vége a gyengülésnek, nem lehet megmondani.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!