Olyan ismert befektetők, mint Carl Icahn (képünkön), Paul Singer, Barry Rosenstein, William Ackman és Daniel Loeb által létrehozott, Circa (Council for Investor Rights and Corporate Accountability) névre keresztelt szervezet az első összehangolt kísérlet arra az aktivista befektetők részéről, hogy meggyőzzék az amerikai törvényhozókat és a közvéleményt, tevékenységük inkább segíti, semmint rombolja az amerikai cégek működését és a gazdaság egészét - írja a Wall Street Journal..

Az aktivista befektetőket a hagyományos intézményi befektetőktől az különbözteti meg, hogy amikor részesedést vásárolnak egy-egy cégben, akkor igyekeznek tulajdonosként nyomást gyakorolni annak menedzsmentjére, hogy a részvényesek és így szerintük a cég számára is kedvező módon változtassák meg annak működését, tőkeszerkezetét. A cégek menedzsmentjei legtöbbször ellenérzésekkel fogadják az ilyen kezdeményezéseket, hiszen nyilván minden menedzsment jobban szeret lazább tulajdonosi kontroll mellett működni.

Politikai nyomás

A lobbiszervezet létrehozásának az ad aktualitást, hogy az aktivista befektetők tevékenysége immár az amerikai elnökválasztási kampányban is témává vált. Hillary Clinton tavaly például olyan változtatást javasolt az adótörvényekben, amely kifejezetten hátrányos lett volna a cégekben nagyobb részesedést vásárló és azt utána gyorsan értékesítő aktivista befektetők számára - írja a lap. De Bernie Sanders is javasolt olyan változtatást, amely megnehezítette volna a vállalatokban részesdést vásárló befektetőknek a működés befolyásolását.

Az aktivista befektetők az elmúlt években számos nagy amerikai cégnél felléptek, az Apple-től kezdve a Procter & Gamble-n keresztül a Dow Chemicalig, s olyan változásokat sürgettek, amelyek szerintük növelhetik az adott cégnél a részvényesi vagyont.

Fontosnak tartják szerepüket

A Circa-t megalapító 5 befektető együttesen összesen mintegy 90 milliárd dollárnyi vagyont kezel. Az általuk a törvényhozásnak szánt üzenet pedig az, hogy fellépésükkel az adott cégeknél olyan vitákat generálnak, amelyek eredményeként az adott cég összes részvényese jobban járhat, s végső soron az egész gazdaság számára kedvező változásokat hozhat.

Rob Collins, a Circa-nak tanácsot adó politikai stratéga szerint céljuk az, hogy megvilágítsák, hogyan működik a a rendszer, s ez a rendszer hogyan segítheti Amerikát, hogy az versenyképesebbé váljon. Carl Icahn, veterán aktivista, aki tevékenységes során már számos nagyobb cég, köztük az Apple, a Xerox és az eBay működésére is komoly befolyást gyakorolt úgy véli, a vállalatok gyengébb teljesítménye az amerikai gazdaság egészére is negatív hatást gyakorol. Szerinte az, hogy az aktivisták szemmel tartják a menedzsmentek működését, hasznos ellensúlyként szolgál.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!