A STOXX 600 összeurópai index 0,90 százalékos, az euróövezeti Euro Stoxx 50 index 1,69 százalékos emelkedéssel zárt.

Londonban az FTSE 100 index 0,30 százalékkal végzett magasabban, a DAX Frankfurtban 1,49 százalékkal erősödött, a CAC 40 index Párizsban 1,27 százalékos nyereséggel zárt. A milánói FTSE MIB index 1,07 százalékos, a madridi IBEX 35 index 0,28 százalékos emelkedéssel fejezte be a csütörtöki kereskedést.

Az indexeket elsősorban a technológiai részvények árfolyamnyeresége emelte meg, köszönhetően az amerikai Nvidia félvezetőáramkör-gyártó vállalat várakozáson felüli prognózisának a mesterséges intelligencia alkalmazások processzorigényével összefüggésben.

Az olaj ára az előző napi egy százalék után tovább emelkedett csütörtökön. Az európai piacok zárásakor a WTI nyersolaj ára hordónként 78,19 dolláron állt a nemzetközi kereskedelemben 0,37 százalékos emelkedéssel, a Brent pedig 83,19 dolláron 0,20 százalékos emelkedéssel.

Az arany ára öt egymást követő napi emelkedés után lefelé korrigált egy kissé, unciánként 2023,25 dolláron áll, 0,09 százalékkal alacsonyabban.

A dollárindex 0,01 százalékkal emelkedett 104,01 pontra, az eurót változatlan árfolyamon jegyzik 1,0816 dolláron.

Csúcsra jutott a nyugdíjas ország

Több évtized elteltével sikerült új csúcsot beállítani a japán részvénypiacnak. Ezúttal azonban nincs jele buboréknak és sokak szerint még lehet fantázia a szigetország tőzsdéjében.

A részletekről ITT írtunk bővebben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!