Stabil negyedik negyedéves teljesítményről adhat számot a MOL, amely a mérséklődő adóterhek mellett a kitűzött célt is felülmúlva hárommilliárd dolláros EBITDA-t termelhetett 2023-ban az elemzői várakozások szerint.

Az erős eredmény és a versenytársak hasonló lépése is bőkezű osztalékfizetésre ösztönözheti a magyar olajtársaságot.

Az iparág és a piac leginkább az újrabeszerzési árakkal becsült, tisztított (CCS) EBITDA mutatóra figyel, ezen a soron 882 millió dolláros - mostani árfolyamon 320,3 milliárd forint - eredményt érhetett el a MOL 2023 utolsó három hónapjában a vállalat honlapján adatok szerint.

Ez közel ötödével kisebb az egy évvel korábban elkönyvelt egymilliárd dollár feletti teljesítménynek, és a  szezonálisan hagyományosan legerősebb  harmadik negyedévi 956 milliós eredménynél is szűkebb.

A vállalatnak várhatóan ezzel együtt sem kell majd szégyenkeznie, az egész éves CCS EBITDA ugyanis elérhette a hárommilliárd dollárt, túlszárnyalva a menedzsment 2,8 milliárdos tervszámát.

A társaság a 2022 negyedik negyedévére elkönyvelt 106 millió dolláros veszteséggel szemben 155,5 millió dolláros – 56,5 milliárd forint – adózott nyereségről számolhat majd be, azzal együtt is, hogy az időszakban 408 millió dolláros nyereségadó terhelhette a tevékenységét – írja a vg.hu.

 

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!