Az elektromos autóiról ismert amerikai óriásvállalat szélsebesen közelít az ezermilliárdosok klubjához, főnöke, Elon Musk pedig ennek köszönhetően megfosztotta a világ leggazdagabb emberének címétől Jeff Bezost, az Amazon internetes kiskereskedelmi vállalat alapító-vezetőjét - írja az MTI.

A Tesla csütörtökön "még" 816,04 dolláron zárta a kereskedést, amivel piaci kapitalizációja megközelítette a 774 milliárd dollárt. Ezzel a Tesla a Wall Street ötödik legértékesebb vállalata lett, közvetlenül a Google anyavállalata, az Alphabet (1204 milliárd dollár) mögött állt, megelőzve a Facebookot (765 milliárd dollár).

Pénteken közel 5 százalékos pluszban, 856,30 dolláron indult a kereskedés, bő másfél órával később pedig már 7,96 százalékos emelkedésben, 881,00 dolláron forogtak a részvények, ami több mint 835 milliárd dolláros piaci tőkeértéket jelent.

A 17 éve alapított Tesla árfolyama üstökösként száguld több mint egy éve, azóta, hogy nyereségessé vált működése. Az utóbbi 52 hét alatt 70,1 dollár és 884,49 dollár között mozgott az árfolyam. A vállalat piaci kapitalizációja tavaly január vége felé lépte át a 100 milliárd dollárt, ami azt jelenti, hogy kevesebb mint egy év alatt több mint nyolcszorosára nőtt az értéke.

Ezzel együtt a Tesla jelenlegi piaci tőkeértéke egy anomália, hiszen a vállalat által gyártott autók száma csupán töredéke az olyan nagy riválisokéhoz képest, mint a Toyota, a Volkswagen vagy éppen a General Motors.

A Bloomberg hírügynökség a milliárdosokat vagyonuk alapján rangsoroló listáján Elon Musk már csütörtökön átvette a vezetést Jeff Bezostól, nettó vagyona ugyanis 188,5 milliárd dollárra nőtt, 1,5 milliárd dollárral haladja meg az Amazon alapítójáét. Musk nagyjából egy év alatt jött fel a 35. helyről az elsőre, tavaly novemberben szorította le a második helyről Bill Gates-et, a Microsoft társalapítóját.

Musk és Bezos vállalataik legfőbb tulajdonosai, így vagyonuk mérete nagyban függ a részvényárfolyam alakulásától.

Az 50. születésnapját idén júniusban betöltő Elon Musk a Tesla részvényeinek 21 százalékát birtokolja. Az árfolyam pénteki csúcsán több mint 170 milliárd dollár tulajdonosa volt, ez pedig meghaladja a három nagy amerikai hagyományos autógyártó, a Ford Motor, a General Motors és a Fiat Chrysler együttes piaci tőkeértékét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!