Az elmúlt évekhez képest az egyik legalacsonyabb szinten van a Bitcoin elérhető kínálata, egyre kevesebben szeretnének megválni a digitális aranyként is hivatkozott eszköztől. Hétvégén pedig érkezik a Bitcoin felezési eseménye, amely még tovább fogja csökkenteni a kriptovaluta kínálatát. A felezés kapcsán a Milk Road egy X posztban gyűjtötte össze a digitális eszköz keresletéről és kínálatáról a legfontosabb tudnivalókat.

Jön a felezési esemény, de nem az árakat vágják ketté

Amennyiben valaki még frissen ismerkedik Bitcoinnal, az ne ijedjen meg, nem az árfolyam fog 50 százalékkal bezuhanni, sőt!

Összesen 21 millió darab Bitcoin létezik, amiből jelenleg 19,7 milliót bányásztak ki. Jelenleg naponta körülbelül 900 darabot bányásznak, és a felezési esemény során ez a jutalom feleződik meg, azaz a hétvége után már csak nagyjából napi 450 darabbal nő a Bitcoin kínálata.

A felezési eseményt részletesen itt elemeztük, de legfontosabb tudnivaló, hogy a korábbi évek tapasztalatai alapján a felezéseket követően (amiből eddig három volt) az árfolyam az egekbe szökött.

Nem csak a felezés miatt csökken a kínálat

A blokklánc felhasználói az elfelejtett hozzáférési azonosítók, illetve a rossz címre küldött coinok miatt eddig nagyjából 1,5 millió darab Bitcoint vesztettek el. Ez azt jelenti, hogy a jövőben elérhető teljes Bitcoinmennyiség 7 százalékához senkinek nincs hozzáférése, azaz nem is lehet őket eladni.

Nem csak az elvesztett coinok csökkentették a kriptotőzsdéken vásárolható kínálatot, hanem a tudatosabb felhasználók is: az elérhető coinok 45 százaléka több, mint 3 éve nem vett részt tranzakcióban. Ráadásul a hosszú távú befektetők száma folyamatosan növekszik, azaz egyre kevesebben hajlandóak rövid távon megválni kriptoeszközeiktől.

A Bitcoin Bálnák (azaz azon nagybefektetők, akik több, mint 10.000 darab Bitcoinnal rendelkeznek) száma is növekvő tendenciát mutat. Mindezeknek köszönhetően a tőzsdén elérhető Bitcoin kínálata jelentősen leapadt az elmúlt években, míg 2020–ban még a teljes kínálat 17 százalékával kereskedtek rövid távon, addig napjainkban ez a szám inkább a 12 százalékhoz közelít. A piacokról a biztonságos külső Bitcointárcákba menekített eszközöket pedig szintén nem tervezik eladni a felhasználók a közeljövőben.

A kereslet viszont berobbant

Miután az Amerikai Tőzsdefelügyelet (SEC) januárban engedélyt adott a Bitcoin ETF–ek kereskedésére, megjelent az intézményi tőke is a kriptopiacokon. Ezek a tőzsdén kereskedett alapok eddig körülbelül 837.000 darab Bitcoint halmoztak fel, ami napi 3214 Bitcoinnak felel meg. Ha ezt a számot összehasonlítjuk a napi 900 darab kibányászott új coinnal, érthető, hogy tavasszal miért szökött az egekbe a vezető kriptovaluta árfolyama: a kereslet messze túlhaladta a kínálatot.

Ráadásul egy új vevő jelent meg a piacon: a Michael Saylor vezette MicroStrategy átalakította üzleti modellét, és gyakorlatilag egy Bitcoin holding vállalattá avanzsált. A cég több, mint 214.000 Bitcoin tart, és a vezérigazgató szerint ennek eladását egyáltalán nem tervezik. Vásárlásaik az elmúlt évben napi 200 Bitcoinnak felelnek meg.

Szintén a vásárlók közé csatlakozott El Salvador. A közép-amerikai ország az első állam, ahol a Bitcoint elfogadják hivatalos fizetőeszközként, és eddig 6000 darabot halmozott fel belőle. Miniszterelnökük eltökélt a tervében, miszerint legalább napi 1 coinnal növelni fogják a kincstári Bitcoinok számát.

A Tether, a világ legnagyobb stablecoin vállalata is alaposan bevásárolt az elmúlt negyedévben: összesen majdnem 9000 darabbal növelte a tárcáját, amiben jelenleg 75.354 Bitcoint tart. Ez átlagosan napi 60 Bitcoin felvásárlását jelentette.

Ráadásul a lakossági kisbefektetők pedig még csak most kezdenek eszmélni, részükről nem indult meg még a nagy vásárlási roham.

Gyors matek

A felezés után a naponta kibocsátásra kerülő Bitcoin mennyisége 900 darabról körülbelül 450 darabra fog csökkenni.

  • Az ETF–ek 3200 darabot,
  • a MicroStrategy 200 darabot,
  • a Tether pedig 60 darabot

vesz átlagosan egy nap alatt.

Csak ez a három játékos a napi új kínálat többszörösét szeretné felvásárolni. Ha pedig ehhez hozzávesszük az újonnan megjelenő lakossági befektetőket, valamint a többi, kínálatot csökkentő tényezőt, minden adott egy hatalmas árfolyam növekedéshez: a mélyponton lévő alacsony kínálatra ugyanis óriási a kereslet.

Persze fontos észben tartani, hogy a kriptovaluták nagyon volatilis eszközök, nagy mértékben ingadozó árfolyamukat sok más tényező is befolyásolja. A nemrégiben felerősödött közel-keleti konfliktus hatására rövid idő alatt 10 százalékot zuhant a Bitcoin ára, így ezen befektetés terén sincs garancia a sikerre.

Mielőtt fejest ugranánk a nagy hozammal kecsegtető lehetőségekbe, mindenképp mérlegeljük, hogy azok megfelelnek-e személyes céljainak, befektetési időtávunknak, illetve kockázattűrési hajlamunknak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!