Piaci becslések szerint megközelítőleg 200 ezer magyarországi felhasználó rendelkezik kriptoeszközzel, a többség feltehetően bitcoinnal. Az itthon is egyre népszerűbbé váló kriptoeszközök kockázataira hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleménye. 

A jegybank szerint a befektetőknek nem érdemes hagyományos tőzsdei eszközként értékelniük a kriptovalutákat, még akkor sem, ha bizonyos országok hivatalos fizetőeszközhöz kötik őket. Az MNB  kiemeli, hogy egyelőre hiányoznak a szektor specifikus felelősségi és kárviselési előírásai, így fizetési probléma vagy visszaélés esetén nem védik a fogyasztókat megfelelő garanciaintézményekírja az azenpenzem.hu

Bár számos kriptotőzsde alkalmaz ügyfélvédelmi intézkedéseket, de ezen tőzsdéket a legtöbb EU-tagállamban legfeljebb pénzmosási szempontból vizsgálhatja az adott felügyeleti hatóság. 

A magas árfolyam nem jelent biztosítékot

Nemrég történelmi rekordot döntött a bitcoin árfolyama, azonban mint a jegybank közleménye is kiemeli: 

2014-ben, 2018-ban és 2022-ben is rövid idő alatt elvesztette az értékének akár több mint a felét a bitcoin.

Az MNB külön felhívja a figyelmet a „rug pull” típusú visszaélések kockázataira. Azon esetekre, amikor új kriptoeszközt dobnak a piacra, majd ha megfelelő mennyiségű ügyféleszköz gyűlt össze a projektben, a fejlesztők elszívják azokat a kezdeményezésből és eltűnnek velük. Ezen túl a kibertámadásoknak is kiemelt célpontjai a kriptoeszköz tulajdonosok.

Az EU-s és a készülő hazai szabályozás

Tavaly lépett hatályba a kriptoeszközök piacáról szóló uniós rendelet (MiCA), az országgyűlés törvénytervezete az MNB-t bízná meg a MiCA végrehajtásával és az érintett piaci szereplők felügyeletével. 

A MiCA szerint egy 2026. július 1-jéig tartó türelmi időszakot követően a kriptotőzsdék és piacok az uniós jegybankok, pénzügyi felügyeletek hatásköre alá kerülnek. Más pénzügyi szektorokhoz hasonlóan a kritopiac résztvevőire is az a szabály vonatkozik majd, hogyha bármely EU-tagállamban engedélyezték tevékenységüket, akkor dönthetnek úgy, hogy a további tagországokban határon átnyúló szolgáltatóként működnek. 

Ebben az esetben a fogadóállam jegybankjának csak prudenciális és fogyasztóvédelmi jogosítványai lehetnek. 

Az MNB csak a hazai szolgáltatók esetén láthat el teljes felügyeletet.

Minden képzeletet felülmúlhat a Bitcoin értéke, elképesztő előrejelzés érkezett

Kolosszális célárfolyamot vázolt az egyik legismertebb elemző.Ha érdeklik a részletek

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!