A Magyar Nemzeti Bank 4 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét csütörtökön, azaz 20 bázispontos szigorítást hajtott végre. A múlt héten ugyancsak 20 bázisponttal, a megelőző két héten pedig 30 és 20, azt megelőzően kétszer 40 bázisponttal emelte a heti rendszerességgel csütörtökönként tartott egyhetes betéti tender kamatát jegybank. Az egyhetes betéti tender leválasztását az alapkamattól a monetáris eszköztár bővítése érdekében a novemberi kamatdöntő ülésen jelentette be a jegybank.

Az euró jegyzése az egyhetes tender kamatának megemelése előtt - ahogy a reggeli órákban is - 370 forint közvetlen közelében ingadozott, majd a bejelentést követően 369 forint alá esett. A dollár jegyzése 327 forint környékéről esett le 326 forintra, a svájci franké pedig 356 forintról 355 forintra - áll az MTI összefoglalójában. 

A forint november 23-án érte el idei leggyengébb árfolyamát az euróval és a dollárral szemben 372,13 és 330,95 forinton, a svájci frankkal szemben pedig december 24-én 357,59 forinton. Ezekhez képest csütörtök délelőtti jegyzésén a forint sorrendben 0,7 százalékkal, 1,2 százalékkal és 0,3 százalékkal állt erősebben. Év eleji árfolyamához képest a forint jelenleg 1,9 százalékkal áll gyengébben az euróval, 10,1 százalékkal gyengébben a dollárral és 6,2 százalékkal gyengébben a svájci frankkal szemben. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!