Két év után a párizsi tőzsde már nem számít a legértékesebb részvénypiacnak Európában, miután az előrehozott választások bejelentését követően esésbe kezdtek a részvényárfolyamok. A múlt héten a francia tőzsdén jegyzett cégek piaci értéke összesen közel 240 milliárd euróval zuhant a Bloomberg számításai szerint.

A legnagyobb, többek között európai viszonylatban is meghatározónak számító bankok árfolyama – mint például a Societe Générale SA, a BNP Paribas SA és a Credit Agricole SA – több mint 10 százalékkal lett alacsonyabb.

Kapitalizáció szempontjából két év után ismét a brit részvénypiac vette át a vezető helyet, utóbbin jegyzett cégek összértéke 3,18 billió (ezermilliárd) dollár, míg a franciáé 3,13 billió dollárt tesz ki. 

Az 5 százalékot meghaladó csökkenést követően a vezető francia részvényindex, a CAC 40 gyakorlatilag teljesen lenullázta idei nyereségét.

Ráadásul a megkérdezett elemzők szerint most néhány hétig olyan időszak következik, amikor nem tisztul a kép a politikai felállás jövőjét illetően és az ilyen időszakokban a részvénypiac hajlamos instabilabbá válni.

Miközben Párizst a politikai instabilitás miatt kezelik óvatosabban a befektetők, a globális gazdaság növekedés és az egyre élénkülő felvásárlási és fúziós hullám ráirányították a figyelmet a brit tőzsdére.

Igaz, az Egyesült Királyság szintén választásokra készül, ami elvileg itt is növelhetné a bizonytalanságot. Azonban ez előrejelzések alapján meglehetősen stabilnak tűnnek az ellenzéki Munkáspárt győzelmi esélyei és az ezzel kapcsolatos várható változásokat már jó előre beárazta a piac.

A párizsi CAC-40 index elvesztette idei nyereségét
A párizsi CAC-40 index elvesztette idei nyereségét
Kép: Economx, stooq.com

A brit részvényeket egyébként jelenleg alulárazottnak tartják nemzetközi összehasonlításban. E mellett a szigetország részvénypiacnak ágazati összetétel alapján is kedvező a csillagok állása.

A londoni FTSE 100-as indexeket többek között olyan részvények hajtották idén a magasba, mint a nagy export kitettségű  Shell és az Unilever. Ám az elmúlt hónapokban a repülőgép hajtóműveket gyártó Rolls Royce Holdings emelkedése is segített, hogy a Stoxx Europe 600-as indexet (amelyet sokan az európai részvények S&P 500-as indexének tekintenek) felülteljesítse a brit mutató.

A mostani számok alapján egyébként globálisan az Egyesült Királyságé a hatodik, míg a francia a hetedik legnagyobb részvénypiaci kapitalizáció szerint. A francia részvények teljesítményét egyébként nem csak a politikai bizonytalanság húzza vissza. Bár nem tett jót, hogy az elemzők egy része attól tart, hogy Macron pártjának bukása esetén újra államosíthatják az autópályákat és emiatt az olyan üzemeltetésben érdekelt cégek, mint az Eiffage SA és a Vinci SA részvényei estek.

Azonban a francia tőzsde húzóerejét adó luxusipari cégek részvényei sem szerepelnek egy ideje túlságosan jól a kínai gazdaság növekedési problémái miatt. Az LVMH részvényei például márciusi csúcsukhoz képest például már közel 20 százalékot estek. A Kering egy év alatt 40 százalékos mínuszt hozott össze, a Hermés is jó 10 százalékot esett az elmúlt hónapokban. Egyedül az EssilorLuxottica látszik tartani magát. 

Megünnepelheti a választási bukását Emmanuel Macron

Jó eséllyel indulhat a francia szélsőjobboldali párt, a Nemzeti Tömörülés elnöke, a 28 éves Jordan Bardella a miniszterelnöki tisztségért. Emmanuel Macron francia államfőnek azonban végső soron a 2027-es elnökválasztásra készülve akár előnye is származhat abból, ha a szélsőjobboldal alakíthat idén nyáron kormányt – mutatott rá az Economxnak nyilatkozó szakértő.

A részletekről ITT írtunk bővebben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!