A forint a csütörtöki intenzív gyengülés után – mely részeként új történelmi mélypontra süllyedt az összes vezető valutával szemben – enyhén erősödni tudott péntek hajnalban. Reggel 8:30-kor az euróval szemben 420,8 felett járt a kurzus, ami a napkezdési 421,27 után 0,1 százalékos nyereséget jelent. Az elmúlt 52 hetet vizsgálva azonban látszik, hogy több mint 61 forinttal lett drágább az euró, ez 17,2 százalék körüli veszteséget jelent.

Az euróval szemben viszont csak relatívnak tekinthető a forint erősödése: maga az európai fizetőeszköz 0,1 százalékkal gyengült a dollárral szemben. A két vezető valuta árfolyama most alig van 0,98 felett. Hagyományosan az euró az erősebb deviza, de az orosz-ukrán háború miatti energiaválság hozta helyzetben az amerikai fizetőeszköz áll jobban.

A dollárral szemben a forint gyengült is emiatt: 429,23 most a váltás, de az árfolyam eltávolodott a csütörtöki mélypontot jelentő 437,43-as szinttől. Nyitáskor azonban 429,05 volt a kurzus a Stooq.com adatai szerint.

A svájci frankra viszont zárkózni tudott a magyar fizetőeszköz: alig 0,15 százalékot hozva, de már csak 439,37 volt a szint péntek 8:30-kor. A csütörtöki új történelmi mélypont viszont 444,917.

A régióban most jól teljesít a forint – vagyis a tegnapi alulteljesítését hozza vissza – ugyanis a lengyel zlotyra 0,17, a cseh koronára és a román lejre egyaránt 0,05 százalékot zárkózott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!