A gyorsjelentés főbb pontjai:

- A bevételek 4 százalékos növekedése mellett 18 százalékkal ugrott meg az Oracle nettó profitja a lezárt negyedévben év/év alapon.
- A növekedést a szoftver divízió biztosította, amely 10 százalék feletti bevételnövekedésről számolhatott be.
- A jövőbeli növekedés indikátorának tekintett új szoftverértékesítések 18 százalékkal emelkedtek.
- A hardver üzletág bevételei hetedik negyedéve sorozatban csökkennek, viszont a cégvezető szerint a folyó negyedévben már eljöhet a fordulat.
- A december elején kezdődött negyedévre mind a bevételek, mind az EPS szintjén növekedéssel számol a vezetőség.

Kétszámjegyű profitnövekedés

A bevételek minimális növekedése mellett közel 18 százalékkal ugrott meg az Oracle nettó eredménye a november végén zárult negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - derül ki a társaság gyorsjelentéséből. A társaság nettó profitja 2,58 milliárd dollárra rúgott, ami részvényenként 0,53 dollárnak felel meg. Az egyszeri tételek hatásait kiszűrve 0,64 dolláros nyereséget könyvelt el az Oracle a negyedévben, ami meghaladta az elemzői várakozásokat, a konszenzus alapján ugyanis 0,61 dollárra számítottak a piacok.

A növekedést a szoftver-üzletág biztosította a negyedévben a cégnél. Az új szoftverek értékesítéseiből származó licencbevételek 18 százalékkal emelkedtek év/év alapon. A szoftver-üzletág teljes bevétele 11 százalékkal ugrott meg, miközben a hardverbevételek 16 százalékkal csökkentek. A hardver divízió vesszőfutása már a hetedik negyedéve tart, az üzletág bevételei folyamatosan csökkennek, ez pedig az egész cég növekedésére nyomást gyakorol - tette hozzá a JPM Securities elemzője.

Mit hoz a jövő?

Larry Ellison, az Oracle vezérigazgatója azonban optimista a hardver-üzletág kilátásaival kapcsolatban: a folyó negyedévben fordulat jöhet és a negyedik negyedévben már növekedést mutathatnak a bevételek. A teljes cég szintjén az Oracle menedzsmentje a folyó negyedévre 2 százalék és 6 százalék közötti bevételnövekedésre számít az árfolyamváltozások hatásait kiszűrve. Az egy részvényre jutó eredmény pedig 0,64 és 0,68 dollár közé eshet, ami megfelel az elemzői várakozásoknak és növekedést jelent a bázisidőszaki 0,54 dollárhoz képest.

A Nomura elemzői szerint az Oracle eredményei azt jelzik, hogy a vállalatok technológiai költekezése a várakozásoknál kedvezőbben alakul. Ennek láttán pedig fellélegezhetnek a szektor szereplői, mivel mostanság nem sok jó hír érkezett a szektor fundamentumaival kapcsolatban.

 


Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!