Az OTP a várakozásokat meghaladó számokról jelentett péntek éjjel, amely 34,3 milliárd forint számviteli és 47,6 milliárd forint adózás utáni korrigált eredményről szólt. Magyarországon is pozitív fordulatot látni, elkezdődött a kamatozó hitelállomány növekedése, ami azt jelenti, hogy hat év után először 2 százalékos volt a bővülés a negyedévben. A közép- és nagyvállalati hitelek 8, a kisvállalati hitelek 2 százalékkal nőttek a 2015 végi számokhoz képest. A vállalati szférában már 14 százalék az OTP részesedése szemben a 2008-as 7 százalékkal - derült ki a bank sajtótájékoztatóján.

A működési eredmény kicsit elmarad a tavalyi első negyedévitől, ezt azonban kompenzálja a kockázati költségek erőteljes csökkenése - mondta Bencsik. A tavalyi első negyedévi 64 és az utolsó negyedévi 53 milliárd forint után idén mindössze 21 milliárdot kellett e célra fordítani. A nemteljesítő hitelek aránya a 20 százalék feletti csúcshoz képest jelentősen, 17 százalékra csökkent.

Meglepetést okozott az ukrán leány

Az OTP orosz leánybankja idén 2,4 milliárd forint nyereséget hozott, amit az új Touch Bank kezdeti ráfordításait egymilliárd forinttal csökkentettek.

Meglepetés az ukrán leánybank 900 millió forintos nyeresége, itt is nőtt a hitelállomány. Látszik, hogyha nincs rendkívüli helyzet, a bank pozitívan teljesít, elsősorban a válság után folyósított hitelek révén. A helyi bankrendszer kettészakadt, a körülményekhez négy-öt bank - köztük az OTP - tudott alkalmazkodni, a többiek még nem emésztették meg az elmúlt évek veszteségeit. A keleti régiók gazdaságilag leváltak Ukrajna többi részéről, a többi országrész az ukrán viszonyoknak megfelelően működik.

A bolgár DSK továbbra is hasít, tőkearányos megtérülése 23 százalék. Ez a bank adja a csoport nyereségének 29 százalékát. A vezérigazgató szerint itt csökkentek legnagyobb mértékben a kockázati költségek.

Az OTP csoport összes betétállománya egy százalékkal csökkent, nem is cél azt növelni, hiszen a hitel/betét arány 67 százalékos - mondta a vezérigazgató.

Átmeneti gazdasági lassulással számol az OTP

A magyar gazdaság növekedése a tavalyinál lassúbb lesz, a friss adatok fényében az OTP 2 százalékos ütemre számít. Ennél magasabb szintre, 3,6 százalékra becslik a háztartások fogyasztási kiadásait. Az OTP a lassúbb növekedést csak átmenetinek tartja, 2017-től ismét inkább 3 százalékos lehet a GDP bővülése, ami a bankszektor számára kedvező környezetet jelent.

A tavalyi első negyedévhez képest az OTP-ben 70 százalékkal több lakáshitel kérelmet adtak be, és másfélszeresére nőtt a folyósítások száma. Bencsik szerint jól halad a magyar OTP teljes körű digitális megújítása. A honlapon kezdeményezhető online vállalkozói számlanyitás időigénye mindössze tíz perc. Számos szolgáltatás érhető el okos telefonon, például mozijegy vásárlás, parkolás. Az OTP csekkrendező alkalmazásával az ügyfelek maguk dönthetik el, hogy milyen ütemezésben fizetik be azokat a bankszámlájukról.

(A szerző rendelkezik OTP részvényekkel.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!