A STOXX Europe 600 bányászati cégeket tömörítő szektorális alindexe idén masszívan, 15 százalékkal, ezzel ez a régió legrosszabbul teljesítő ágazata lett. A második legrosszabb teljesítményt az ingatlanszektor hozta mínusz 4,5 százalékkal. A legjobb szektor egyébként idén eddig a 27 százalékkal erősödő kiskereskedelem lett.

A fém- és bányaipari ágazatot jellemzően az európai részvénybefektetők arra használják, hogy a Kínával szembeni kitettségre tegyenek szert, mivel ez a világ legnagyobb nyersanyagfogyasztója. Nem véletlen, hogy a kínai növekedési várakozások összeomlásával párhuzamosan ez a szektor is beesett.

A világ második legnagyobb gazdasága a COVID utáni rövid fellendülést követően nehézségekkel küzd, amelyet felerősítenek az évtizedek óta tartó infrastrukturális beruházások és az ingatlanpiaci visszaesés miatti hatalmas adósságok húznak magukkal. Elemzők előrejelzése szerint a kínai gazdaság idén mindössze 5 százalékkal fog növekedni, ami 1990 óta a leglassabb ütem a COVID éveit nem számítva.

Peking azonban az elmúlt hetekben célzott lépéseket tett a gazdaság kulcsfontosságú területeinek támogatása érdekében, ez lökést adott a bányászati szektor részvényeinek is, amelyek 31 hónapos mélypontjukról indultak meg felfelé. Az elmúlt hónapban a bányászati alindex közel 10 százalékkal emelkedett, míg a szélesebb STOXX 600 index mindössze 2,5 százalékkal – hívta fel a figyelmet összefoglaló elemzésében a Reuters.

Kína megkezdte gazdasága alátámasztását, de ezt tégláról téglára haladva teszi. Egy bizonyos ponton az emberek rá fognak jönni, hogy kész a támfal, amely a gazdaságot megtartja

– mondta Nathan Sweeney, a Marlborough Investment Management multiasset befektetési igazgatója.

Az elmúlt három hónapban Kína enyhítette a lakásvásárlásra és a hitelfelvételre vonatkozó szabályokat, és csökkentette az irányadó kamatlábakat. Emellett új adókedvezményeket is bevezetett például a kisvállalkozások és a magánberuházások számára egyes infrastrukturális ágazatokban. Sweeney szerint az intézkedések e széles skálája katalizátor lehet a fém- és bányászati ágazat fellendüléséhez.

A STOXX bányászati alindexénél átlagos árfolyam/nyereség hányadosa (P/E) a 12 hónapos előretekintő nyereségekkel számolva 20 százalékos diszkontot tartalmaz a szélesebb indexhez képest. Míg előbbi értéke 9,8, utóbbié 12,3.

Az iparág néhány nehézsúlyú vállalatának részvényei idén nagyot estek. A Glencore és a Boliden több mint 20 százalékot veszített értékéből, míg az Anglo American 30 százalékkal lett olcsóbb. Eközben a teljes Europe STOXX 600 benchmark 7,5 százalékot erősödött.

Réz árfolyama a londoni fémtőzsdén (GBP)
A réz árfolyama a londoni fémtőzsdén (GBP)
Kép: stooq.com

A réz és a vasérc jobban teljesített. A londoni fémtőzsdén a három hónapos réz tonnánként 8.380 dolláron áll, jó 10 százalékkal januári ára felett, míg a szingapúri vasérc határidős jegyzése közel 9 százalékkal emelkedett az év eleje óta.

Figyelembe véve Kína súlyát az árupiacon – becslések szerint a finomított réz iránti kereslet több mint 50 százalékát, a tengeri vasérc-kereskedelemnek pedig mintegy 70 százalékát adja az ázsiai ország szükséglete –, az elemzők szerint az alapanyagár emelkedés egy része végül a bányászati részvényekbe árfolyamában is jelentkezhet.

Nyilvánvaló, hogy az elsődleges fémkereslet szempontjából Kína a meghatározó. Pont emiatt eléggé optimista vagyok, mert jelentős keresleti ösztönzőket látok egy viszonylag szűkösnek tűnő piacon

– mondta Peter Mallin-Jones, a Peel Hunt brit befektetési bank bányászati elemzője.

Áram kell és ehhez kellenek a fémek

A szakértő itt a globális energetikai átmenetre utalt. Ahogy a nagyobb gazdaságok elkezdik a szén-dioxid-mentesítést, úgy nőhet bizonyos fémek iránt a kereslet olyan gyorsan növőgazdaságokban, mint India, Indonézia, Malajzia és Nigéria. A réz az elektromos és elektronikai ipar gerincét képezi, és nélkülözhetetlen az elektromos hálózatok korszerűsítéséhez, a naperőművek, a szélturbinák és az elektromos járművek építéséhez.

Az Egyesült Államok és Kína idén várhatóan rekordmennyiségű napenergia-termelési kapacitást épít ki, az előrejelzések szerint 32 gigawatt, illetve 95-120 gigawatt közötti extra kapacitással. Ez óriási szám, és hatalmas támogatást jelent a réz és bizonyos mértékig az alumínium iránti keresletnek

– mondta Daniel Major, a UBS fém- és bányászati elemzője. Ő viszont  nem hisz abban, hogy a kínai ösztönzés a nyersanyagkereslet olyan robbanásszerű növekedéséhez vezetne, mint amilyet 2008 után láthattunk, amikor az ország kilábalt a globális pénzügyi válságból.

Úgy látjuk, hogy az intézkedések korlátozzák a lejtmenetet és stabilizálják az összesített nyersanyagkeresletet, de nem vezetnek nagyon erős fellendüléshez – mondta Major, hozzátéve, hogy várakozásai szerint a vasérc keresleti kilátásai a világgazdaság lassulása mellett romlanak, míg a réz és az alumínium valószínűleg profitálni fog a megújuló energiaforrások fellendüléséből.

Ennek megfelelően a UBS eladásra javasolja a Rio Tinto és a BHP Group részvényeit, amelyek a bányászati nyersanyagok meglehetősen széles skálájával foglalkoznak és csak a réznek közvetlenebbül kitett vállalatokat részesíti előnyben. Ilyenek az Antofagasta, a lengyel KGHM és a réz újrahasznosító Aurubis.

A valóság az, hogy a szektor most vonzónak tűnik, és a sok rossz hír már rég beépült az árfolyamba

– mondta Sweeney.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!