Az európai tőzsdék szerdán meredeken estek, a Silicon Valley Bank hirtelen összeomlása után az egész bankszektoron nagy a nyomás, a befektetők keresik a leggyengébb láncszemet. A Credit Suisse-t szemelték ki erre a szerepre, a bank részvényei a mai kereskedés során volt, hogy 30 százalékos mínuszban is jártak, miközben a Budapesti Értéktőzsdén a nemzeti ünnep miatt szünetelt a kereskedés.

A Credit Suisse esése miatt a legnagyobb európai bankrészvényeket tömörítő Stoxx Europe 600 Banks Index 6 százaléknál is többet zuhant,  eközben a bank ötéves CDS-ei (hitel-nemteljesítési biztosítás) új rekordot döntöttek. A Svájci Nemzeti Bank nem volt hajlandó kommentálni a második legnagyobb bankját övező aggodalmakat – emeli ki összefoglalójában a Reuters.

Az Egyesült Államokban a regionális és a nagy bankok részvényei ismét estek a keddi nyugalom után a nyitás előtti kereskedésben, a Western Alliance Bancorp és a PacWest Bancorp 2, illetve 12 százalékot veszített értékéből, a nagy bankok, köztük a JP Morgan, a Citigroup és a Bank of America részvényei 2-4 százalékkal lettek olcsóbbak.

Az olcsó pénz ára

Eközben a világ legnagyobb vagyonkezelő cége, a BlackRock vezérigazgatója, Laurence Fink arra figyelmeztetett, az Egyesült Államok regionális bankszektora továbbra is veszélyben van. Szerinte a magas infláció kitart az országban és ez  további kamatemeléseket hoz majd magával.

Fink szerint a mostani helyzet  „a könnyű pénz ára", vagyis annak, hogy a kamatemeléseket megelőzően túl sokáig voltak túl alacsonyak a kamatok. Szerinte a regionális bankválság után komoly likviditási gondok jelentkezhetnek. Az alacsony kamatlábak arra késztették a befektetőket, hogy magasabb hozamú, ámde illikvidebb befektetések irányába növeljék kitettségüket, ezeket viszont szükség esetén sokszor nem könnyű eladni.

Az Európai Központi Bank (EKB) döntéshozói az alakuló pánikhelyzet ellenére a hírügynökség forrásai szerint továbbra is fél százalékpontos kamatemelésre készülnek csütörtökön. Arra számítanak ugyanis, hogy az infláció továbbra is magas marad.

A befektetők azonban nem veszik ezt ennyire biztosnak, az SVB összeomlása után ugyanis komoly bizalmi válság kezdett kialakulni a bankszektorral szemben.

A Bloomberg tudósítása szerint már olyan pozíciók is kezdenek kiépülni a piacon, amelyek arra számítanak, hogy jövőre ismét 1 százalék alá csúszik az irányadó európai kamatláb, miközben most még az emelések vannak napirenden. Mindezek ellenére az EKB még azt hiszi, hogy fontosabb egy 50 bázispontos kamatemeléssel megőrizni hitelességét, semmint a szigorítási ütem lassításával enyhíteni a szorítást a pénzügyi szektoron.

Nem jön a szaúdi mentőöv

A Credit Suisse szerdai zuhanása azután erősödött fel, miután egyik legnagyobb tulajdonosa, a Szaúdi Nemzeti Bank elnöke, Ammar Al Khudairy azt nyilatkozta: nem tudnak több tőkét juttatni a pénzintézetnek szabályozói okok miatt. Egy tőkeemeléssel ugyanis tulajdoni részesedésük 10 százalék fölé emelkedne.

A szaúdi pénzintézet tavaly szerzett közel 10 százalékos részesedést, miután részt vett a Credit Suisse tőkeemelésében, és elkötelezte magát akár további 1,5 milliárd svájci frank (1,5 milliárd dollár) befektetése mellett is.

A Credit Suisse kedden tette közzé 2022-re vonatkozó éves jelentését és közölte, „lényeges hiányosságokat” azonosított a pénzügyi beszámolói ellenőrzésében, és még nem sikerült meggátolni az ügyfélvagyon elvándorlását. A negyedik negyedévben több, mint 110 milliárd svájci franknyi (120 milliárd dollárnyi) ügyfélvagyon hagyta el a csoportot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!