Az S&P 500 a legmagasabb napközbeni jegyzését érte el szerdán 2022 januárja óta. Erősödtek az európai részvények is, ugyanakkor a hétfői és a keddi munkaszüneti napok miatt visszafogott volt a kereskedelem a régióban – írja a Reuters.

Kétszámjegyű növekedést mutatott a novemberi ipari profit Kínában, miután a teljes feldolgozóipar javulást mutatott. A gyenge kereslet azonban továbbra is visszafogta a növekedési várakozásokat, ami a makropolitikai támogatási iránti felhívásokat felerősítette. Az MSCI világrészvényindexe több mint egyéves csúcsot ért el, decemberben 4,5 százalékkal emelkedett. Japánon kívüli ázsiai-csendes-óceáni részvényindexe pedig több mint 1 százalékot emelkedett, és több mint négyhavi csúcsot ért el.

A kockázatvállalási hangulat miatt az euró több mint négyhavi csúcsra emelkedett a dollárral szemben, miközben csökkentek az olajárak.

Utóbbi a lap szerint annak tudható be, hogy több szállítmányozó visszatért a Vörös-tengerre, ahol a jemeni Houthi fegyveres csoport a hónap elején hajók elleni támadásokba kezdett.

A CME FedWatch szerint a piaci árazások azt mutatják, hogy 80 százalékos eséllyel jövő márciusban kezdi meg a Fed kamatcsökkentést, és több mint 150 bázispontos enyhítéssel árazhatja be egész 2024-et.

Másutt azonban ellentétes a helyzet: a török líra szerdán rekordalacsony szintre, 29,4-re gyengült a dollárral szemben, idén pedig már 36 százalékkal ér kevesebbet.

Recep Tayyip Erdogant, aki néhány nappal ezelőtt ismét Magyarországon járt, májusban válaszották újra török elnökké, azóta pedig látványosan irányt váltott az új kormány gazdaságpolitikája: az unortodox, laza monetáris politikát szigorító intézkedések váltották fel. Ennek érdekében a török jegybank alaposan, mintegy 40 százalékra emelte meg az alapkamatot, melyet az is indokol, az országban közel 100 százalékos az infláció.

Az, hogy az árak ennyire kilőttek, a török jegybankelnököt is megviselte, aki az elszabadult bérleti díjak miatt kénytelen volt visszaköltözni a szüleihez.

Kiadta Erdogan útját Orbán Viktor holland barátja

Geert Wilders, aki megnyerte a parlamenti választásokat Hollandiában, arra szólította fel a török ​​állampolgárokat, hogy válasszanak új vezetőt, méghozzá olyat, aki támogatja a vallás és a politika elválasztását.
A holland politikus nem először bírálja a török elnököt--->

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!