Az amerikai kisbefektetői szövetség, az AAII adatai szerint valamelyest tovább enyhült a pesszimizmus az amerikai kisbefektetők körében a részvénypiac várható teljesítményével kapcsolatban. A felmérése szerint egy hét alatt 2,1 százalékponttal 35,6 százalékra nőtt a következő hat hónapban részvénypiaci áremelkedést váró szereplők aránya, míg az alacsonyabb árfolyamokra számítóké 5 százalékponttal 39,8 százalékra csökkent. Ezzel mindkét mutató a pesszimista tartományban maradt, a bikák aránya mintegy 4 százalékponttal marad el ettől az értéktől, a medvéké 9 százalékkal meghaladja azt.

A meglehetősen hektikus felmérés eredményeiről nagyjából az mondható el, mint egy héttel korábban. Bár az elmúlt hetekben járt elég mélyen a hangulat, azonban a mérőszámok nem érték el a lokális piaci mélypontokra jellemző szélsőségesen pesszimista értékeket, igaz megközelítették azokat. Így az ellentét analízis szempontjából nem érkezett jelzés arra, hogy a vezető amerikai indexekben látták volna középtávú aljukat.

A bull/bear arány a két hete elért 0,54-es szintről indult meg felfelé, tavaly nyáron 0,41 és 0,36-os értékeket is lehetett látni a mélypontok közelében. A bull/bull+bear mutató 0,35-ig csökkent, tavaly nyáron 0,3 alatti értékekre is bőven akadt példa. Ha a tavaly nyári értékekből indulunk ki, akkor még lehet tere a pesszimizmusnak,hiszen akkor a bikák aránya 20 százalékra zsugorodott a mélypontok közelében, a medvék körében pedig jóval 50 százalék feletti értékekre is volt példa, az 50-es szintet két hete épp csak súrolta alulról a mutató.

Persze önmagában egy hangulati felmérés adataiból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, azonban van még olyan mutató, amely bizonytalansággal töltheti el a vásárolni szándékozókat.