A bizonytalan nemzetközi befektetői hangulat miatt iránykereséssel indulhat a kereskedés hétfőn a Budapesti Értéktőzsdén Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint, miután a BUX 331,11 pontos, 0,57 százalékos emelkedéssel, 58 020,37 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Varga Zoltán az MTI-nek még a tőzsdenyitás előtt küldött előrejelzésében kiemelte, hogy pénteken szárnyalt a Magyar Telekom, több mint 10 százalékkal emelkedett a távközlési vállalat árfolyama, miután fontos megállapodást kötött a kormány és a cég a hosszú távú együttműködés folytatásáról Magyarország digitális átalakítása érdekében; és a kormány megerősítette szándékát, hogy a hírközlési szolgáltatókat terhelő közműadófizetési-kötelezettséget 2024 januárjától, a távközlési pótadót 2025 januárjától megszünteti. A társaság 123 milliárd forintos beruházási tervet jelentett be a 2024-2027-es időszakra.

Az elemző kommentárja szerint ...

  • A Magyar Telekom árfolyamának következő ellenállási szintje 527 forintnál húzódik, amelynek áttörése esetén akár az 550 forintos szint is elérhető lehet középtávon. Az árfolyam pénteken 50,0 forinttal, 10,53 százalékkal ,szintén éves csúcsot jelentő szintre, 525 forintra emelkedett, forgalma 2,1 milliárd forint volt.
  • Az OTP tovább araszolt felfelé pénteken, a következő meghatározó ellenállás 14 900 forint közelében található, míg támasz 14 180 forintnál - írta Varga Zoltán. Pénteken az OTP-részvények ára 15 forinttal, 0,10 százalékkal 14 695 forintra nőtt, és ezzel beállította éves csúcsát, forgalma 12,8 milliárd forintot tett ki.
  • A Mol a 200 napos mozgóátlag felett zárt, amely 2750 forintnál húzódik, a következő ellenállás pedig 2784 forintnál látható. A Mol 34 forinttal, 1,25 százalékkal 2762 forintra erősödött pénteken, 5,4 milliárd forintos forgalomban.
  • A Richter péntek délután bejelentette, hogy az Európai Gyógyszerügynökség pozitív véleményt adott ki a RYEQO készítményről, az endometriózis tüneti kezelésére. A gyógyszer eredetileg a méhmióma középsúlyos és súlyos tüneteitől szenvedő felnőtt nők kezelésére szolgál. A Richter grafikonján változatlanul 9150 forintnál húzódik támasz, és 9420 forintnál ellenállás. Pénteken a Richter-papírok árfolyama 40 forinttal, 0,43 százalékkal 9200 forintra csökkent, a részvények forgalma 4,5 milliárd forintot ért el.

Az elemző felhívta a figyelmet arra, hogy új tagja van a BUX-nak. A Budapesti Értéktőzsde elvégezte a féléves felülvizsgálatot, a korábban kiadott közlemény szerint a BUX-kosárból kikerül az AKKO Invest és a Zwack Unicum, bekerül a BIF. A legnagyobb súllyal továbbra is az OTP részvényei vannak a BUX-ban, melyet a Mol és a Richter követ.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!