Eleinte még izgalmasnak hathatott egy-egy párba állás a Tinder, és az, ahogyan a férfiak és a nők között válogatunk az ujjaink végén, mintha egy katalógust lapozgatnánk.

Azonban ezek az alkalmazások mostanra felhígultak, klisékkel terheltek és elveszítették a játékos lehetőségek hangulatát: az ismerkedés reményét  a kiábrándultságból és a fáradtságból kísértett kötelezettség váltotta fel (nem partnert akarunk találni, hanem partnert kell találnunk).

Az Euronews cikkében a 38 éves londoni színész és grafikus, Ria Fend úgy nyilatkozott a társkereső alkalmazásokról, hogy végtelenül frusztráló vált számára a folyamatos small talk, benching és ghosting, a csak szexre vágyó selyemfiúk és poliamorok jelenléte.

Hozzátette, a végtelen választási lehetőség illúziója dehumanizál, és túl könnyűvé válik az emberek számára, hogy ne kelljen a másik iránt felelősséget vállalniuk és rosszul bánjanak másokkal.

A lapnak nyilatkozó Ria messze nem az egyetlen, aki kiábrándult: a társkereső alkalmazásokat felszínes mechanizmusai, melyek a kapcsolatot jobbra és balra-húzások, valamint idézetekkel teli profilok sorozatává silányítják, elvesztették fényüket.

Ehhez jön még hozzá a negatív tapasztalatok sorozata, a robotoktól a csalókon át a szituációs kapcsolatokig, valamint a szellemképek használatáig.

Már a Revolut is szerelmet osztogat

Eddig a neobank legdrágább előfizetési csomagjával, az Ultrával élvezhették a felhasználók számos partnerségi szolgáltatás, többek között a Tinder Gold előfizetését. Miután azonban februártól az összes előfizetéses csomag díját megemelte a szolgáltató, így már az olcsóbb előfizetés mellett is élvezhetjük az online ismerkedés örömeit.

A Pew Research 2020-as tanulmánya szerint főként a nők vannak gyakran kitéve nem megfelelő üzenetnek, egyharmadukat sértő szavakkal illetik, vagy üldözni kezdik a férfiak, miután visszautasították őket. Emiatt már olyan Facebook-csoportok jöttek létre, hogy nők figyelmeztetnek másokat a megkérdőjelezhető viselkedésű férfiakra.

Jobbra húzzuk a személyes találkozót

Nem meglepő tehát, hogy egyre jobban megszűrjük a partnerjelölteket a randiapplikációkon.

Az Axios amerikai hírportál és a Generation Lab nevű kutatócég 2023-as tanulmánya szerint az egyetemisták 79 százaléka részesíti előnyben a régimódi, személyes randevúzási formákat.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy erre válaszul az emberek offline keresik a romantikát, inkább egyszerűbb és specifikusabb alkalmazásokon keresztül találnak egymásra. A lap példaként említi, hogy volt olyan pár, akik a Duolingón keresztül találkoztak egymással, mostanra pedig már össze is házasodtak.

A társkereső applikációk specializálása is jó megoldásnak bizonyul: a korábbi befektetési bankár, Shahzad Younas 2015-ben indította el a Muzz muszlim társkereső alkalmazást, miután észrevette, hogy a vallása számára nem állnak rendelkezésre tisztességes lehetőségek. Azóta a vezető muszlim társkereső alkalmazássá nőtte ki magát, amely világszerte több mint 10 millió felhasználót ér el 50 nyelven.

A Tinderen már a családtagok is segíthetnek kiválasztani az igazit

A társkereső alkalmazás felhasználói mostantól új funkciókat próbálhatnak ki, a lehetséges párosításokat másokkal is megoszthatják, hogy véleményt kérjenek, illetve randevúpartner ajánlásokat kapjanak másoktól.