Márciustól egy 2008 óta tartó korszak ér véget az iPhone-osok életében, az Apple ugyanis az Európai Unió digitális piacok kereteit meghatározó rendelete, a Digital Markets Act (DMA) miatt kénytelen megnyitni az iOS rendszerét a harmadik féltől származó applikációk és alkalmazásboltok számára. Ennek apropóján

a kaliforniai cég többször is hangoztatta, hogy új veszélyek leselkedhetnek az almás telefonok felhasználóira,

mivel a saját boltjukon, az App Store-on kívül nem tudják ellenőrizni a szoftverek megbízhatóságát. A saját rendszerükön ugyanakkor fenntartják azokat az ellenőrzési mechanizmusokat, amelyeket korábban is.

A HWSW azonban azt írja, hogy épp a megbízhatónak népszerűsített App Store-on észleltek a minap egy olyan alkalmazást, amelyet kiberbűnözők terjesztettek, és ami a népszerű LastPass nevű jelszókezelő alkalmazás másolata.

A lap szerint az applikáció ellenőrzésének folyamata során az Apple biztonsági rendszere nem észlelt, hogy a beküldött alkalmazás egy kártékony másolat. A kártékony program azóta már eltűnt a boltból, két nappal azután, hogy az eredeti applikáció fejlesztői jelezték a problémát, azonban előtte több mint egy hétig elérhető volt. Hogy a kamu alkalmazással hitelesítőadatokat loptak volna a bűnözők, arról egyelőre nincs hír.

Az Apple összeomlásáról a részvényesek hallani sem akartak

A világ sok éven át legnagyobb cége az utóbbi időben stagnált, a friss negyedéves jelentés jó lett, a részvény mégis nagy mélységben nyitott pénteken. Utána azonban szinte széttépték a vevők: az iPhone gyártója Kína nélkül is jól megvan.