A Nyerd meg az életed (Squid Game) című drámasorozat eddig közel 900 millió dollárt termelt a Netflixnek, miközben a gyártási folyamat mindössze 21,4 millióba került a vállalatnak. A dél-koreai alkotás elsöprő sikere arra készteti a befektetőket, hogy támogassák a szolgáltató nemzetközi tartalomgyártással kapcsolatos terveit, ami fellendítheti az egyébként csökkenő előfizetési hajlandóságot - írja a Reuters

A Squid Game hamar a teljes műsorkínálat egyik legnézettebb darabja lett, miután a streaming-platform történetének eddigi legerősebb indulását valósította meg – a megjelenését követő 27 nap alatt 111 millió rajongót szerzett –, ami alátámasztja a tengerentúli tartalmakba való befektetések jelentőségét. A vállalat 500 millió dollárt tervez költeni dél-koreai tartalmak készítésére, ahol a fizetős ügyfelek száma tavaly év végén meghaladta a 3,8 milliót, idén augusztusban pedig csaknem kétharmadával nőttek az iparági adatszolgáltató WiseApp szerint.

Nem mindenki örül

A túlélődrámában súlyos anyagi problémákkal küzdő – javarészt eladósodott – embereknek kell ismert koreai gyerekjátékokat játszani egy több milliós nyeremény reményében, azonban a vesztesek nem egyszerűen kiesnek, hanem meghalnak.

Jelenet a
Jelenet a "Nyerd meg az életed" című sorozatból
Kép: Netflix

A sorozat népszerűségével kapcsolatban beszédes, hogy október elején egy dél-koreai internet- és szerverszolgáltató perbe fogta a Netflixet, mert állítása szerint a premier olyan mértékben leterhelte a helyi hálózatot, ami már jelentős bevételkiesést eredményezett a társaságnak. Az SK Broadband követelései szerint azért kéne átvállalniuk a megnövekedett hálózati kiadásokat, mert a tartalomszolgáltató mások hálózatait használva biztosít hozzáférést a műsorokhoz. 

Erősödnek a riválisok

Az idei első félévben mindössze 5,5 millióval nőtt a fizetős ügyfelek száma – 2013 óta a leggyengébb teljesítmény –, azonban elemzők szerint a Squid Game fogadtatása segített megdönteni a korábbi becsléseket, ráadásul az utolsó negyedévnek is kedvezhet. A versenytársak bővülésével, valamint a járványügyi korlátozó intézkedések visszavonásával a gyarapodási ütem masszívan lassulni kezdett, ezért a streaming szolgáltatók élharcosa idén már egyre kevesebb új előfizetőt szerez. 

A Netflix rengeteg piaci részesedést veszített az utóbbi évben, miután az újabb platformok gyors népszerűségre tettek szert: a Parrot Analytics kutatócég szerint az Apple TV+ idén 75 százalékkal növelte részesedését a globális streaming tortából, amíg a vállalat legerősebb kihívójaként ismert Disney+ csupán két év alatt 116 millió előfizetőre tett szert. Eközben az HBO szolgáltatásai – a harmadik negyedéves eredmények bejelentésekor – már 69,4 millió előfizetőt szereztek világszerte, amely a várakozásaik szerint év végére elérheti a 70-73 milliót - írja a Variety.

Kép: Parrot Analytics

Elvárásokon felül teljesítenek

A Netflix harmadik negyedévében az elemzői várakozásokat felülmúló eredményről számolt be. Az egy részvényre jutó eredmény meghaladta a konszenzusos becsléseket – 83,3 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest –, valamint a globális előfizetők száma is 213,6 millióra emelkedett. Az árbevétel ugyanakkor megfelelt a szakértők előjelzéseinek, ugyanis 16,3 százalékkal növekedett éves szinten – 7,5 milliárd dollárra –, emellett 1,4 milliárd dolláros nyereséget könyvelhetett el, ami mérsékelten haladta meg a várakozásokat - írja a NYT.

A vállalat emellett az utóbbi időben új megoldásokat keres arra, hogy szélesebb körben tegye vonzóvá a szolgáltatását: nemrégiben felvásárolták a Night School Studiót – az Oxenfree játék gyártóját –, ami segíthet megvalósítani a streamingóriás videojáték-piaci terveit. Sokak szerint várható, hogy idővel játékadaptáció is készülhet a mostani sikersorozathoz, amely vélhetően növelheti az előfizetők táborát.