Az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA) 16 millió kilométer távolságból képes volt egy optikai kommunikációs eszközön keresztül a világűrből adatokat továbbítani a földre, amivel új rekordot állítottak fel – írja a player.hu. Ez a kommunikációs kísérlet a Deep Space Optical Communications (DSOC) projekt részeként valósult meg. A DSOC projekt célja, hogy a Mars és a Jupiter közötti aszteroidaövet feltárja.

Az ezen aszteroidák felé tartó Psyche űrszonda küldött nagy mennyiségű adatot a földre, a szondáról származó infravörös tartományhoz közeli jelet a San Diegó-i Palomar Obszervatórium műszere, a Hale teleszkóp fogadta. A Psyche-ről érkező adatok utazása közben a bolygó és az űreszköz is változtatott a helyzetén, ez az adó és a vevőegység folyamatos hangolását követelte meg. A NASA tisztviselői elmondták, hogy ez az adatátvitel olyan szintű precizitást igényel, mintha egy lézerpointerrel akarnánk rámutatni egy mozgó pénzérmére.

Ez volt az első alkalom, hogy a korábban föld körüli pályán és a Holdon tesztelt optikai kommunikáció segítségével a mély űrből küldtek a bolygónkra üzenetet. A NASA washingtoni központjának vezetője, Trudy Kortes szerint az adatok ilyen sebességű átvitele hozzájárulhat ahhoz, hogy a jövőben embert tudjunk küldeni a Marsra.

(Gulyás Ábel)

Már a NASA sem zárja ki a földön kívüli életet

Ugyan bizonyítékok hiányában nem jelenthető ki, hogy van élet a földön kívül, de nincs is, ami cáfolja.
Bővebben--->