Az Európai Bizottság kedden azzal vádolta meg a Microsoftot, hogy csevegő- és videóalkalmazásait illegálisan összekapcsolta az Office termékeivel.

A Reuters beszámolója szerint az EU versenyfelügyeletének legújabb intézkedését a Salesforce tulajdonában lévő Slack munkahelyi üzenetküldő alkalmazás 2020-as panasza váltotta ki.

Az Európai Bizottság álláspontja szerint a Teams disztribúciós előnyhöz jutott, miközben a Teams versenytársai és a Microsoft ajánlatai közötti interakciót akadályozó korlátok tovább hátráltatták a riválisokat.

Az amerikai technológiai óriásvállalatnak 2,2 milliárd euró uniós trösztellenes bírságot kellett fizetnie két évtizeddel korábban két vagy több termék összekapcsolásáért.

A jelen esetben pedig a globális éves forgalmának akár 10 százalékát is elérő pénzbírságot kockáztat, ha bűnösnek találják a kedden bejelentett trösztellenes jogsértésekben.

A Microsoft áprilisban szétválasztotta a Teamst az Office-tól, hogy ezzel próbálja megoldani az EU trösztellenes aggályait, azonban a Bizottság mostani közlése szerint ez nem elegendő a felvetődött aggályok orvoslására.

„A Teams szétválasztása és a kezdeti lépések megtétele után nagyra értékeljük a ma biztosított további egyértelműséget, és azon fogunk dolgozni, hogy megoldásokat találjunk a Bizottság fennmaradó aggályaira” – mondta Brad Smith, a Microsoft elnöke.

Mindent vissza: máris letaszították az Nvidiát a trónról

Újra a Microsoft a világ legértékesebb vállalata, az Nvidia második helyét már az Apple fenyegeti.