Ilya Sutskever az X-en közzétett bejegyzésében csodálatosnak írta le az OpenAI pályáját, és kijelentette, hogy a vállalat a jelenlegi vezetése alatt biztonságos és hasznos mesterséges intelligenciát fog fejleszteni.

A Bloomberg szerint már régóta pletykálták a Szilícium-völgyben, hogy a szakember hamarosan távozhat a vállalattól.

Ilya Sutskever meghatározott szerepet játszott a mesterséges intelligencia biztonságáról szóló viták irányításában és időnként Sam Altmannal is vitatkozott a stratégiáról. Főként amiatt voltak nézeteltérései az alapítóval, hogy milyen gyorsan fejlesszék a mesterséges intelligenciát, amely neves tudósok figyelmeztetése szerint árthat az emberiségnek, amennyiben azt beépített korlátozások nélkül fejlesztik.

A ChatGPT-t fejlesztő startup 2015-ös indulásakor ő lett a kutatási igazgató, miután az azóta szintén távozott Elon Musk beszervezte őt.

Ilya Sutskever egyike volt azoknak az OpenAI igazgatótanácsi tagjai közül, akik támogatták Sam Altman vezérigazgató kirúgását a vállalattól. A döntés azonban nagy port kavart: a befektetők tiltakoztak ellene, a cég közel 770 alkalmazottja pedig nyílt levélben nyilatkozott úgy, hogy felmond, ha nem helyezik vissza Sam Altmant.

Jan Leike, aki Ilya Sutskeverrel együtt vezette az úgynevezett szuperalignációs feladatot, szintén lemondott. Az ő feladata egyebek mellett az volt, hogy feltárja az MI potenciális ártalmainak korlátozási lehetőségeit.

Összerezzent a Tesla vezére az emberszabású MI-től

Miután kifejezte nemtetszését, rögtön be is jelentette, mikor frissül a saját mesterséges intelligenciája.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→