Az egyetem honlapján megjelent közlemény szerint a korábbi eljárások – fogkőeltávolítás, sebészeti beavatkozások – kiegészítésére kerestek alternatív módszereket az intézmény fogorvosai. Ezúttal pedig nem a kórokozó felől közelítették meg a problémát, hanem az immunrendszerben fellelhető sejtek felhasználásával kezelték a betegséget.

A kutatók a fehérvérsejtek egy csoportját, az úgynevezett makrofágokat vették célba, ezeknek egyik fajtája a gyulladásos tünetek csökkentéséért felel, a másik fajtája pedig felerősíti azokat. A cél, hogy az utóbbiakat inaktiválják vagy gyulladást csökkenő makrofággá alakítsák.

Ezt folsav-ezüst komplexszel érik el. A sejtbejutásról a folsav gondoskodik, az ezüst pedig a baktérium- és vírusölő tulajdonsággal bír.

Géczi Zoltán, a Semmelweis Egyetem fogpótlástani klinikájának adjunktusa az új módszert leíró tanulmány első szerzője szerint a folsav a sejtanyagcsere-folyamatok egyik fontos résztvevője, ám azt nem képes előállítani a szervezet.

laboratóriumi kísérletek már folynak, az elkészült termékeket szájvíz vagy gél formájában alkalmazhatják majd a fogkőeltávolítás és a sebészeti kezelés kiegészítéseként, a tervek szerint nagyjából két-három éven belül.

Visszanöveszti a fogakat egy új kísérleti gyógyszer

Japán kutatók egy csoportja látványos előrelépéseket tett egy áttörést jelentő gyógyszer kifejlesztésében, amely lehetővé teszi a fogak visszanövését. A készítmény klinikai tesztjeit jövő év júliusában kezdhetik meg. A kutatók reményei szerint 2030-tól már a fogorvosok is használhatják. A születéskori fogrendellenességek világszerte az emberek mintegy egy százalékát érintik.
Bővebben--->