Elon Musk azt jósolja, hogy az emberfeletti mesterséges intelligencia jövőre már okosabb lesz, mint az emberek. Arra azonban figyelmeztetett, hogy a chipek hiánya és a növekvő energiaigény korlátozhatja ezeket a terveket.

A milliárdos korábban arról beszélt a Guardian szerint, hogy a szuperintelligens mesterséges intelligencia 2029-re fog valósággá válni.

Az emberfelettit jellemzően úgy definiálják, hogy okosabb minden egyes embernél bármilyen konkrét feladat elvégzésében, a szuperintelligens viszont minden ember kombinált képességét felülmúlja bármilyen feladatban.

Az a tippem, hogy valószínűleg a jövő év végén lesz olyan mesterséges intelligenciánk, amely minden embernél okosabb

– mondta Musk egy élő interjúban az X-en.

Musk korábban aggodalmát fejezte ki a mesterséges intelligencia túl gyors fejlődésével kapcsolatban, ezért alapította meg az xAI nevű startupját, amely egy etikus mesterséges intelligencia rendszert fejlesztene ki.

Tesla vezérének kijelentéseit érdemes fenntartásokkal kezelni, 2016-ban például tévesen jósolta azt, hogy két éven belül egy Tesla önvezető módon közlekedhet New Yorkból Los Angelesbe. Ugyanebben az évben pedig azt állította, hogy a SpaceX 2018-ban a Marsra repül.

Elon Musk helyett más ülteheti be az első agyi chipeket

A Synchron nevű startup olyan agyi implantátumot fejleszt, amellyel mozgásszervi betegségeket gyógyítanának, csak úgy, mint az Elon Musk birodalmához tartozó Neuralink.