Az Európai Bizottság korábban azzal vádolta meg az Apple-t, hogy korlátozza a hozzáférést az NFC-technológiákhoz a külső felek számára. Ezzel pedig a technológiai óriás lényegében az Apple Pay és Apple Wallet szolgáltatásokra szűkíti a piacot a saját készülékein – írja a HWSW.

Az EU versenyjogi hatósága azonban kis eséllyel megkegyelmezhet az Apple-nek, miután felajánlották, hogy a versenytársak hozzáférjenek az érintésmentes mobilfizetési rendszerhez annak érdekében, hogy a bírságot elkerüljék.

Habár a döntésről jövőre születhet határozat, az engedékenység ellenére tartalmazhat pénzbírságot, valamint az eddigi gyakorlat megszüntetését is elrendelheti.

A vállalat korábban nyilatkozott, hogy a saját technológiája segít megelőzni a csalásokat, egyebek mellett az iPhone-okba épített biztonsági chipnek köszönhetően – ezzel indokolták a harmadik felek korlátozását a technológiához.

A változtatással az iPhone készülékeken nem csak az Apple Pay segítségével fizethetünk a boltokban a bankkártyánk helyett – legalábbis az uniós országokban.

Az androidos telefonok már régóta elérhető többféle érintésmentes fizetési megoldás, többek között a Google Pay és a Samsung Pay szolgáltatásain keresztül. A szabályozással pedig az almás telefonokon is elérhetők lennének hasonló alternatívák.

Forradalom készül, utolsókat rúgják a bankkártyák

Míg sokáig csak a bankkártya fizikai változata volt az egyetlen eszköz, mellyel készpénzt lehetett felvenni, az utóbbi időben szárba szökkentek az alternatívák. A plasztik nélküli ATM-es készpénzfelvétel már 2019-ben elérhetővé vált az egyik magyarországi bank által, azóta sorra jelentik be a hazai bankok a hasonló megoldásokat. Szinte forradalom várható, mely hasonlóan eltolhatja az arányt a mobileszközök használata felé a készpénzfelvételben is, ahogy az a vásárlásoknál már megtörtént.