Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem éppen könnyű saját gyümölcsöt és zöldséget termeszteni egy jacht fedélzetén, de egy tervezőstúdió most újszerű megoldást talált ki: a 3deluxe tervezőiroda VY.01 nevű koncepciója egy zérkibocsátású hajó, ami egyben egy élelmiszertermelő kert is: zöldséges és gyümölcsös üvegházak is helyet kapnak a fedélzeten, valamint egy saját halászati rendszert is kap. Tehát minden tekintetben megoldható az élelmiszerbeszerzés a hajóról - írja a Robb Report.

A szuperjacht működése is zöld: hidrogén üzemanyagcellás rendszerrel és elektromos meghajtással szerelik majd fel, ami nemcsak károsanyagot, de zajt sem bocsát ki magából. Az áramvonalas sziluett eközben minimális lég- és vízellenállást biztosít. A hajó tetején napelemek is találhatók, amelyek tiszta energiát termelnek, például a tengervíz-sótalanító rendszer számára, amely a növények számára szükséges további vizet biztosítja.

A környezetbarát szemlélet még az építésre is kiterjed: a 3deluxe szerint egy olyan acél- és alumíniumgyártó cég lenne a beszállítójuk, aki Norvégiában és Németországban már környezetbarát fémfeldolgozással foglalkozik. A tervezők számára ideális forgatókönyv szerint a "jövőbiztos" munkafolyamatot az egész iparág átvenné, hogy csökkentse a szuperjachtok építésének környezeti hatását.

A VY.01 még az ökológiai bizonyítványa nélkül is egy luxus szuperjacht: a kormányállás rendhagyó módon az orrban kapott helyet, hogy a mögötte lévő nyitott napozóterasz és a tágas belső tér szinte egymásból nyíljon. A rengeteg zöld növénynek köszönhetően nehezebb lenne megmondani, hol kezdődik a kül- és hol a beltér. A kültér sem elhanyagolható, hiszen egy hatalmas sósvizes medencével és a hozzá tartozó csónakállással rendelkezik, amely közvetlen hozzáférést biztosít a tengerhez.

Bár a VY.01 egyelőre még csak koncepció, úgy tűnik, hogy a hajó potenciálisan megváltoztathatja a jachtos világot.