A jelentés hatására tavaly júliusban indítottak vizsgálatot az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságai, az eredmények alapján pedig nem találtak bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a rendkívül népszerű fogyókúrás és cukorbetegség elleni gyógyszerek, például a Wegovy és az Ozempic összefüggésben állnának a tünetekkel.

A GLP-1-ekkel szemben kilenc hónapig folyt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálata, amelyek a bélben termelődő hormont utánozva elnyomják az étvágyat. Az ilyen típusú gyógyszerek kereslete az egekbe szökött az elmúlt évben, annak ellenére, hogy drágák és a biztosítási lefedettségük is magas – írja a CNBC.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala januárban hasonló következtetésre jutott, hozzátéve, hogy nem kizárható az alacsony kockázat fennállása.

Az eredményektől függetlenül a kutatók és az orvosok figyelik az esetleges új, nem kívánt mellékhatásokat vagy további kockázatokat, mivel több ezer új beteg kezdi el szedni a gyógyszereket.

Már Elon Musk is a Novo Nordisk mögött kullog

Az elhízás elleni gyógyszert fejlesztő Novo Nordisk a Factset adatai szerint már a 12. legértékesebb vállalat, amellyel maga mögé utasította a Teslát. A vállalat konkurense, az Eli Lilly ugyanakkor még előkelőbb helyen áll.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->