A házigazdák korábban azzal érveltek, hogy a bekamerázott szálláshelyek a tulajdon védelmét szolgálják, valamint lehetővé teszik, hogy felelősségre vonják a vendégeket, ha kárt okoznak, illetve hogy megakadályozzák a partikat – ez utóbbit az Airbnb általánosan is tiltja.

Számos vendég azonban aggódott amiatt, hogy a tevékenységüket figyelő kamerákkal kémkedhetnek utánuk.

Az online szállásadó platform a Business Insider szerint végül a vendégeknek adott igazat, és hétfőn közölte: április 30-ig minden házigazdának el kell távolítania a szálláshelyéről minden olyan kamerát, ami a folyosókat, a közös helyiségeket és az egyéb belső tereket figyeli. 

Az Airbnb korábban csak abban az esetben engedélyezte az ilyen kamerák használatát, ha azokról a házigazdák a vendégeket tájékoztatták. A közlemény szerint azonban a vendégekkel, a szállásadókkal és az adatvédelmi szakértőkkel folytatott konzultációt követően inkább az általános tilalom mellett döntöttek. A kültéri biztonsági kamerák továbbra is engedélyezettek, azonban ezekről a továbbiakban is tájékoztatást kell adni.

A határidő lejárta után az Airbnb felfüggesztheti azon házigazdák profilját illetve szálláshirdetését, akik nem tartják be az új házirendet.

Az Egyesült Államokban számos esetben használták a házigazdák a beltéri kamerákat arra, hogy ellenőrizzék, megfelelően használják-e a vendégek a szállást, továbbá felárat számoltak fel, ha a túl későn vagy túl korán jelentkeztek ki, illetve be.

Ugyanakkor 2021-ben az egyik Airbnb-vendég arról számolt be, hogy egy floridai szálláshelyen rejtett kamerákat talált a bérleményhez tartozó medencénél, 2019-ben pedig egy másik vendég elalváskor lett figyelmes arra, hogy rejtett kamerával rögzítik, amit a hálószobájában csinál.

Kihajítja az Airbnb-ből a bulizókat a mesterséges intelligencia

Beszivárog a turizmusban használt lakáskiadások ellenőrzésébe is a technológia és nem biztos, hogy rossz irányba. Ma Magyarországon, főként Budapest belvárosában egyre több helyen nem lehet erre a célra lakásokat kiadni, mert képtelenség volt kiszűrni a lakók nyugalmát megzavaró vendégeket.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->