A vállalat bejelentése szerint 16,5 milliárd dollárért vásárolja meg a Catalent-et, amely a termék egyik legfontosabb gyártó leányvállalata. 

A Novo Holdings szerint az ügylet a vállalat stratégiájának központi eleme, amely a Novo Nordisk támogatására irányul, ezzel lehetővé téve a gyógyszergyártó számára, hogy növelje töltő-finomító kapacitását a Wegovy iránti növekvő kereslet kielégítése érdekében – közölte a Reuters.

A Novo többségi részvényesének számító Novo Holdings 11,5 milliárd dollárért vásárolja meg a gyógyszert gyártó Catalent részvényeit. Az ügylet lezárását követően a Novo Holdings 11 milliárd dollárért eladja a leányvállalat három gyártóegységét. Az anyavállalat jelenleg az elhízás elleni gyógyszert gyártó cég részvényeinek a 76,9 százalékát birtokolja.

A Novo Nordisk részvényei 3,63 százalékkal emelkedtek Koppenhágában, míg a Catalent részvényei kilenchavi csúcsra hágtak New York-ban, 10 százalékot emelkedve.

A Novo az amerikai konkurenciának számító Eli Lilly Zepbound injekciójával igyekszik felvenni a versenyt az elhízás elleni gyógyszerek egyre nagyobb piacán. Becslések szerint a piac értéke a 2020-as évek végére akár a 100 milliárd dollárt is meghaladhatja.

A rendkívül hatékonynak és népszerűnek bizonyuló gyógyszerek a Novo és a Lilly profitját és részvényárfolyamát is az egekbe röptették, a termelési kapacitások bővítése azonban komoly akadályokat gördített mindkét vállalat elé.

Az ügylet nem vethet fel trösztellenes kérdéseket, mivel a gyógyszergyártó csak három telephelyet vásárol meg a Catalent által üzemeltetett mintegy 50-ből - mondta egy, az ügyet ismerő személy a lapnak. Hozzátette, hogy mivel csak egy gyár van az Egyesült Államokban, az amerikai felügyeletnek nem kell aggódnia a külföldi befektetések miatt.

A lap az ügyet ismerő forrásra hivatkozva azt is leírta, hogy a dán gyógyszergyártó és az anyavállalata közötti vagyonmegosztás enyhíti azokat az aggodalmakat, hogy az ügylet hátrányos helyzetbe hozza a Catalent más ügyfeleit.

Egész Európát letarolhatja a fogyókúrás csodaszer hamisítványa

Súlyos roham miatt kórházba került egy salzburgi nő Ausztriában, miután az orvosa az Ozempic nevű, elhízás elleni gyógyszerinjekció hamisított változatával oltotta be. A halálközelbe került károsult a sajtón keresztül figyelmezteti a potenciális áldozatokat a hamis termék veszélyeire, amelynek forgalmazói ellen ügyészségi nyomozás zajlik a szomszédunkban. Európa szerte forgalomban vannak a hamisítványok, köztük a magyar piacon is.