A CEZ bevételei kilenc százalékkal 113 milliárd koronára emelkedtek. A csoport üzemi nyeresége (EBITDA) éves szinten 4,5 milliárd koronával nőtt és elérte a 48,4 milliárd koronát.

A számokhoz csatolt elemzés szerint a nyereség elsősorban az áramár emelésének köszönhető, beleértve a gyenge korona hatását. Hozzájárult az eredményhez a román vasút CEZ-zel szembeni tartozásai behajtása is. A román vasút tartozásaiért 965 millió koronát fizetett a CEZ-nek.

Az első félévben az energetikai csoport négy százalékkal - 1,4 terrawattórára (TWh) - növelte csehországi áramtermelését, amely 33,2 TWh-t tett ki. Jelentősen nőtt a romániai Dobrudzsában a Fekete-tenger partján létrehozott szélerőműpark áramtermelése is.

"A CEZ pénzügyi helyzete továbbra is jó, egészséges, ezért a cseh gazdaság egyik oszlopa lehet" - állítja Martin Novák, a csoport pénzügyi igazgatója és alelnöke. A tavalyi nyereségből a CEZ 24 milliárd koronát szánt a részvényeseknek, s a pénz kifizetése augusztus elsején meg is kezdődött.

A CEZ részvényeinek 70 százaléka a cseh állam kezében van, az azokra kifizetett osztalék fontos részét képezi a költségvetési bevételeknek.

Daniel Benes, a CEZ vezérigazgatója megerősítette, hogy a Temelíni Atomerőmű két új energiablokkjára kiírt pályázatot a jövő év végén tervezik lezárni, s aláírni a szerződéseket.