A legtöbb német bank bele fog menni, hogy az Institute of International Finance (IIF) és a görög kormány közötti megállapodás értelmében felére írja le a birtokában lévő görög államkötvények névértékét - vélik jól tájékozott frankfurti pénzügyi források. A német bankok portfóliójában mintegy 15 milliárd euró névértékű görög állampapír van, de a legtöbb esetben ennek háromnegyedét már leírták könyveikben. A Commerzbank például 3 milliárd euró névértékű követelését 800 millióra írta le.

Az IIF, a pénzintézetek globális szervezete, amely a magánhitelezők nevében tárgyalt a görög kormánnyal, illetve korábban az Európai Bizottsággal a görög adósság átütemezéséről, szombaton reményét fejezte ki, hogy az adósságcsere programot ezen a héten sikerül tető alá hozni. A megállapodást, amelynek keretében a meglévő kötvényeket névértékük kevesebb mint 50 százalékán új papírokra cserélik, március 8-ig kell aláírni. Ennek hiányában veszélybe kerül az EU, az Európai Központi Bank és az IMF múlt hónapban jóváhagyott 130 milliárd eurós mentőcsomagja.

A legnagyobb hitelezőkhöz közelálló források szerint a német bankok, nemigen lévén más választásuk, belemennek az "önkéntes adósságcserébe", amely Martin Blessing, a Commerzbank vezérigazgatója szerint "körülbelül annyira önkéntes mint egy spanyol inkvizíciós bíróság előtt tett vallomás."