Az Egyesült Királyságban bonyolították le a világ legnagyobb, négynapos munkahetet tesztelő kísérletét. A résztvevő vállalatok többségénél olyan jól sikerült a teszt, hogy úgy döntöttek, állandósítják a gyakorlatot.

A vezetők és vezérigazgatók 100 százaléka szerint pedig ez pozitív hatással volt a szervezet működésére.

A 2022-es hat hónapos kísérleti programban 61 szervezet vett részt, a próba eredményeit csütörtökön hozták nyilvánosságra. Eszerint a kísérletben résztvevő vállalatok 89 százaléka egy évvel később is a négynapos munkahetet alkalmazza, a cégek több mint fele pedig véglegesíti a változást – írja az Euronews.

Az eredmények szerint a munkavállalók 96 százaléka nyilatkozott úgy, hogy jót tett a négynapos munkahét a magánéletének, 86 százalékuk pedig megérzése szerint jobban teljesít a munkahelyén.

A tanulmány szerint a vállalatok a kísérlet során átlagosan 6,6 órával csökkentették a munkaidőt, ami 31,6 órás hetet eredményezett. A teljes szabadnapok a megállapítások szerint hatékonyabbak voltak a készenlét helyett.

Juliet Schor, a jelentés egyik szerzője szerint a fizikai és a mentális egészség, továbbá a munka és a magánélet egyensúlya jobb, mint a kísérletet megelőzően, továbbá a kiégés és az élettel való elégedettség javulása is stabil maradt.

Európa-szerte több szakszervezet is hangot adott annak, hogy támogassák a négynapos munkahét bevezetését, többek között Németországban is. Egyelőre azonban számos ország kormánya vonakodik a változtatás bevezetésétől.

Magyarországon a szegedi CE Glass üvegipari vállalat az első között állt át a négynapos munkahétre. Az új munkarend bevezetésével a Magyar Telekom is próbálkozott, náluk azonban nem jött be a projekt.

A négynapos munkahét diszkriminatív lehet

A cégvezetőknek nagyon oda kell figyelniük arra, hogy melyik munkavállalónak engedélyezik a négynapos munkahetet, és ugyanakkor melyik dolgozónak nem. Objektív érvékkel kell alátámasztani a döntést, hogy ne történhessen diszkrimináció.