Szlovákia hamarosan bevezetheti a négynapos munkahetet – jelentette ki a davosi Világgazdasági Fórumon Robert Fico kormányfő, hozzátéve, először csak kísérleti jelleggel lépne életbe a változás.

A kormányfő rámutatott, fokozatosan megváltozott a cégek viszonyulása a kérdéshez.

A világjárvány előtt még elutasították a munkahét lerövidítését, de akkor rengetegen dolgoztak otthonról, ezért rugalmasabb lett a munkaadók hozzáállása

– írta meg a bumm.sk.

A témát már tavaly bedobta a Szakszervezeti Szövetség (KOZ), amelynek elnöke, Monika Uhlerová úgy véli, már nem az a kérdés, hogy rövidebb lesz-e a munkaidő, hanem az, hogy milyen formában valósulhat ez meg.

Több lehetőség is van, mi azt szeretnék elérni, hogy egyszer majd négynapos legyen a munkahét, a hétvége pedig három napból álljon. De a munkaidő lerövidítésének minden más formájáról is tárgyalunk, figyelembe véve a külföldi tapasztalatokat is

 – idézte a TASR Uhlerovának a KOZ novemberi közgyűlésén elhangzott nyilatkozatát.

Az Economx értesülései szerint január végére lezárulhat a Magyar Telekom négynapos munkahéttel kapcsolatos tapasztalatainak kiértékelése. Szerkesztőségünknek jogi szakértők azt is elmondták, jó megoldás lehet, ha a cégek először tesztjelleggel, a munkaszerződések módosítása nélkül vezetik be a négynapos munkahetet.