Szombaton indítja első programját Elon Musk csúcstechnológiai milliárdos legújabb, mesterséges intelligenciára szakosodott startup cége, az xAI. Az innovatív informatikai modellt kezdetben egy „kiválasztott csoport” számára teszik elérhetővé – közölték a Compete with OpenAI online platformon.

A techmogul júliusban alapította az xAI-t, ahová alkalmazottakat csábított át többek között a rivális OpenAI-tól, a Google-tól és a Torontói Egyetemről. Musk abban bízik, hogy az általuk kifejlesztett mesterséges intelligencia technológiát az elektromosautó-gyártó Teslán kívül a SpaceX űrvállalatában és az X (korábban Twitter) platformján is hatékonyan alkalmazhatja.

Terror és internet: telekommunikációs háború dúl a Gázai övezetben

Háború, internet, Gáza, Elon Musk. Ezektől hangos a sajtó, ha a techmilliárdosról van szó.Bővebben --->

A milliárdos 2015-ben még az OpenAI egyik társalapítója volt, majd három évvel később elhagyta a céget, hogy a Teslára koncentráljon. Miután a ChatGPT fejlesztő OpenAI több millió felhasználót szerzett néhány hónappal a debütálása után, Musk az egykori cége ellen fordult, és amiatt dühöngött nyilvánosan, hogy a népszerű chatbot gyártója eltért az OpenAI eredetileg nonprofit küldetésétől.

A világ leggazdagabb üzletembere biztosítja a palesztinok internetkapcsolatát

Ismét meghökkentette a világot egy háborús bejelentésével Elon Musk, aki közölte, hogy a Starlink műholdas hálózatával támogatja a Gázai övezetet, ahol akadozik az internetkapcsolat. Az ötlet felháborodást váltott ki Izraelben, ahol megszakították a kapcsolatot a tech-guru hálózatával.Bővebben --->

A Fortune magazin szerint mára komoly szakmai vitákat folytatnak az OpenAI vezérigazgatójával, amelynek részeként Sam Altman egyszerűen bunkónak nevezte Muskot egy podcastban, akinek olyan stílusa van, amit „nem szeretne magáévá tenni”.

AI: Dzsinn a palackban

A világ leggazdagabb embere sokat fektet a mesterséges intelligenciába. Ez amiatt is érdekes, mert már többször figyelmeztetett a technológia veszélyeire, sőt, „legnagyobb egzisztenciális fenyegetésünknek” nevezte azt. 

Mint megírtuk, legutóbb a csütörtökön megrendezett, londoni AI-csúcstalálkozón Rishi Sunak brit miniszterelnökkel folytatott beszélgetésében Musk a mesterséges intelligenciát egy „palackba zárt Dzsinnhez” hasonlította. 

Úgy fogalmazott, hogy az AI minden kívánságunkat teljesítheti, de „a tündérmesék ritkán végződnek jól”. Szavai szerint a mesterséges intelligencia a történelem legpusztítóbb ereje, amely idővel minden munkát el fog végezni és így nem lesz szükség az emberi erőforrásokra.

Lázadás és fizetésemelés

Eközben a Teslánál fellázadtak az alkalmazottak pénteken, legalábbis Svédországban, mert Németországban, a Berlin melletti grünheidei gyárban éppen ünnepelnek, mivel Elon Musk fizetésemelésről döntött, és még személyesen is köszönetet mondott a személyzetnek – adta hírül a Kleine Zeitung.

Svédországban mintegy 600 alkalmazott sztrájkol az amerikai elektromosautó-gyártónál: Jesper Pettersson, az IF Metall szakszervezet szóvivője szerint 130 ottani műhelyben a dolgozók megtagadták a Tesla modellek javítását a hét utolsó munkanapján, és azt követelték, hogy kössenek velük kollektív szerződést.

A szóvivő egyelőre nem árult el részleteket a tárgyalások állásáról, amelyet hétfőn folytatnak a céggel, de azt tudni lehet, hogy a közismerten szakszervezet-ellenes Elon Musk már többször elutasította a dolgozók érdekképviseletre vonatkozó kéréseit.

Fenyegető a főnök bizalmatlansága

A Teslát a világ legjelentősebb elektromos autógyártójaként tartják számon. Németországban a cég 2022-ben nyitotta meg első gyárát a brandenburgi Grünheide városában, ahol jelenleg közel 11 ezer alkalmazottal dolgoznak. Szeptemberben a sajtó beszámolt a gyárban történt szabálytalanságokról, köztük számos súlyos munkahelyi balesetről, amely miatt a helyi szakszervezet súlyos vádakat fogalmazott meg a céggel szemben. Világszerte körülbelül 127 ezer ember dolgozik a Teslánál, ahol szokatlanul nagy a fluktuáció: 2018-ban a vállalat alkalmazottainak 70 százalékát cserélte le, 2021-ben ez az arány 40 százalék volt – írja a Handelsblatt kiszivárgott információk alapján, amelyek szerint egy Norvégiában kirúgott mérnök állítja: az alkalmazottak világszerte szenvednek a Tesla vezetői kultúrájától, a rossz munkakörülményektől és Musk állandó bizalmatlanságától.

Egységben az erő

A német főváros közeli gyárban márpedig feltételezhető, hogy a szakszervezet határozott fellépésének köszönhető a mostani béremelés.

A grünheidei Teslánál tavaly már 6 százalékkal emelték a fizetéseket, míg idén novembertől további 4 százalékot kap az összes dolgozó. Emellett 2024 februárjától 2500 euróval emelkedik a termelő alkalmazottak éves fizetése – közölte az autógyártó, amely tagadja, hogy a fizetésemelés és az érdekképviseleti törekvések között összefüggés lenne, az inkább a vállalat belső szabványfolyamatának eredménye, amelynek során rendszeresen ellenőrzik az alkalmazottak bérezését a méltányos juttatások érdekében. Mint írták, Elon Musk személyesen mondott köszönetet a gyár dolgozóinak pénteken az üzem beindítása és felfutása érdekében tett erőfeszítéseikért.