Az intézkedéssel 10 útvonal szűnik meg (30-ról 20 járatra), és 800 ezerrel csökken az utasok száma. A heti több mint 280 járat száma 170-re csökken. A légitársaság szerint ennek eredményeként 800 ezerrel csökken a budapesti reptér utasainak száma, és nyolcszáz ember veszítheti el az állását Ferihegyen. A Ryanair úgy számol, hogy jövőre kétmillió helyett csak 1,2 millió budapesti utasa lesz - írta az Index. Januártól megszűnik a Baden, Lübeck, Birmingham, Malaga, Bologna, München, Düsseldorf, Oslo, Krakkó és Szaloniki irányú járatok.

A vezérigazgató tájékoztatóján hangsúlyozta, hogy ha a Budapest Airport tulajdonosa, a Hochtief hajlandó a szolgáltatási költségei csökkentétére - akár úgy is, hogy a Ryanair növeli az utasok számát - akkor csak ideiglenes lesz a járatszám-csökkentés. Michael O'Leary kifogásolta a magyar légügyi hatóság döntését is, amellyel 20 százalékkal növelte a légi irányítás díját. A vezérigazgató kifogásolta azt is, hogy a fapados járatok utasainak a repülőtéren egy felállított sátorban kell várakozniuk, ahol nincs semmiféle szolgáltatás. A tájékoztatót követően újra tárgyalóasztalhoz ülnek a repülőtér vezetőivel.

Korábban lapunk úgy értesült, hogy a Ryanair részéről az is benne volt a pakliban, hogy akár ismét elhagyja Magyarországot. Ugyanakkor ennél valószínűbbnek tartottak egy kevésbé drasztikus forgatókönyvet, miszerint a fapados társaság csak csökkenti budapesti aktivitását. Utóbbi bizonyult igaznak.