Vakációzni küldte a paradicsomokat szendvicseiből Indiában a Burger King gyorsétterem-hálózat, miután a zöldség ára a négyszeresére emelkedett: ezért egyelőre kivonják a paradicsomot a termékekből.

Még a paradicsomok is szabadságra mentek... nem tudjuk paradicsommal kínálni termékeinket

– olvasható az egyik indiai étterem ajtajára kihelyezett plakáton, amelyen az okozott kellemetlenségért a vásárlók elnézését kérik.

Burger King emellett bejelentette, hogy megszüntetik a szendvicsekbe évek óta ingyenesen kérhető sajtszelet-akciót is.    

A gyorsétteremlánc minőségbiztosítási okokkal magyarázta a termékhiányt. A héten már a Subway és a McDonald's is közölte, hogy paradicsom nélkül fogják kínálni termékeiket az ázsiai szubkontinensen.

Indiában az infláció mértéke a héten ismét a 2020. januári szintre emelkedett, ráadásul a monszunidő jelentős károkat okozott a mezőgazdaságnak, ezért

bizonyos termékek ára az utóbbi hónapokban 450 százalékkal emelkedett.

Idén júliusban a tavalyi év júliusához képest 37 százalékkal drágult több zöldség – köztük a fokhagyma, a zöldborsó és a gyömbér – ára is Indiában.

Ha nem sikerül megfékezni az elszabaduló inflációt, a szolgáltatások ára is emelkedhet. „Ha az árak ilyen magasak maradnak, akkor az éttermeknek minden bizonnyal árat kell majd emelniük” – mondta Amnis Aggarval, az egyik indiai pénzügyi szolgáltató kutatási részlegének vezetője.

A rekordmagas infláció jelentős kihívás elé állítja a Narendra Modi vezette kormányzatot a jövő évi választások előtt. A kormány Nepálból kezdett paradicsomot importálni és alacsony áron teherautókról adják el országszerte a vásárlóknak.

A gyorséttermi szektor 5 milliárd dolláros piacot jelent Indiában.