A nehezen újrahasznosítható anyagok begyűjtésével segítene a brit Aldi a vásárlóknak: a boltlánc az Egyesült Királyságban először 20 üzletben próbálná ki azokat a ládákat, amelyekbe az úgynevezett puha műanyagot adhatják le az emberek a Retail Gazette kiskereskedelmi szaklap cikke szerint. Puha műanyagnak számítanak például a csipszes zacskók, a kenyerek és előre csomagolt saláták csomagolásai is.

Az Aldi a tiszta, puha műanyagból készült csomagolásokat várja ezeken a gyűjtőpontokon, az Egyesült Királyságban ugyanis a helyi hatóságok jelentős része nem gyűjti a puha műanyagokat a szelektív szemétgyűjtés keretében jelenleg.

Megújulnak a saját márkás termékek

Az Aldi az újrahasznosítással foglalkozó partnerének segítségével gondoskodna arról, hogy kialakítsák a begyűjtött műanyag újrahasznosításának legjobb módját. Ha a kísérleti program sikerrel jár, akkor a boltlánc több mint 900 egyesült királyságbeli boltjában megjelennek majd a speciális kukák.

Ez a lépés csak egy része az Aldi fenntarthatósági stratégiájának, amelynek keretében a boltlánc 2022-ig saját márkás termékeinek csomagolása teljesen újrahasznosítható, újrahasználható vagy komposztálható lesz. A fenntarthatósági stratégia részeként például változás lesz az Aldi saját márkás üdítőinél: a Buksza (a Napi.hu szerkesztőségi blogja) eltűnnek a hagyományos, műanyagból készült szívószálak, a helyüket pedig újrahasznosítható, papírból készült verziók veszik át. A lépéssel 70 millió szívószálnak és évente 100 tonna nem újrahasznosítható műanyagnak mond búcsút a vállalat.

„Tudjuk, hogy a vásárlóink környezettudatosak, és felelősségteljes kiskereskedőként mindig arra törekszünk, hogy a műanyag hulladék mennyiségét ott csökkentsük, ahol csak lehetséges" - mondta Richard Gorman, az Aldi műanyagokért és csomagolásért felelős igazgatója. Helen Bird, a Wrap környezetvédelmi civil szervezet egyik vezetője szerint míg a műanyagzacskók- és csomagolások a fogyasztói műanyagcsomagolások körülbelül ötödét teszik ki, addig ezeknek mindössze hat százalékát hasznosítják újra.

A Tesco már elindult az úton

A Tesco már áprilisban bejelentette, hogy az idén ezer tonna, úgynevezett puha műanyagot száműzne. A boltlánc angliai és walesi üzleteiben közel 200 olyan pont nyílik, ahol le lehet adni ezeket a jellemzően nehezen újrahasznosítható műanyagokat.

Az újrahasznosított műanyagok élelmiszerek és háztartási, szépségápolási termékek csomagolásaként kezdhetnek új életet. A Tesco még 2018-ban tíz üzletben próbálta ki a puha műanyagok gyűjtését, a vásárlók a leggyakrabban a kenyerek, gyümölcsök- és zöldségek csomagolását, illetve csipszek zacskóját, illetve bébiételek és állateledelek tasakjait vitték vissza.