Az Európai Bizottság zöld utat adott a Volvo részére nyújtandó 267 millió eurós (nagyjából  100 milliárd forintnyi) szlovák beruházási támogatásnak.

A támogatás nem sérti az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályokat

– írja a Bizottság sajtóközleményében.

A Volvo részvényeinek árfolyama nagyjából 3 százalékkal nőtt a hír bejelentésére, de a papírok árának emelkedése már pár nappal korábban elkezdődött. 

A szlovák támogatást az ország keleti részén, a magyarországi Tornyosnémetitől mindössze 16 kilométerre található Kassamindszenten (Valalikyben) – a Volvo harmadik európai gyárában – az új elektromos személygépkocsi-gyártó létesítmény építésére fordítják.

A Volvo 1,2 milliárd euró (csaknem 450 milliárd forintos) beruházást tervez a szlovákiai gyár üzembe helyezésére. A gyár várhatóan 3300 embert foglalkoztat majd, és a becslések szerint évi 250 ezer elektromos autó gyártási kapacitása lesz, ha elkészül – adott hírt róla a svéd Dagens Nyheter. 

A szlovák nyelvű Pravda beszámolt arról, hogy az EU végrehajtója kijelentette: az intézkedés hozzájárul a hátrányos helyzetű térség munkahelyteremtéséhez, gazdaságfejlesztéséhez és versenyképességéhez. A nyújtott támogatás ösztönző hatású, hiszen állami támogatás nélkül a termelő (Volvo) az Európai Gazdasági Térségen (EGT) kívüli más helyszínen valósítaná meg a projektet.

A Volvo autógyár szlovákiai üzemében jelentősebb létszámú, a roma közösséghez tartozó dolgozót szeretne alkalmazni, közölte a keleti végeken tartott kormányülést követően Erik Tomáš munka-, szociális és családügyi miniszter pár héttel ezelőtt – számolt be róla anno a Felvidék.ma.

„Nagy hangsúlyt fektetnek erre, mi pedig mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez sikerüljön” – tette hozzá.

Eljött az idő: egy korszak zárult le a patinás autógyártónál

A Volvo kedden legyártotta az utolsó dízeles autóját, 2030-tól már csak elektromos járműveket fognak értékesíteni.