"A kapcsolat egyértelműen egyre több ellenséges aspektussal bír, minden bizonnyal vannak versengésből fakadók is" - mondta Blinken a CNN-nek a Reuters szerint, hozzátéve, hogy a két ország néhány területen ettől még jól együttműködik.

Az Egyesült Államok szombaton elítélte Kína két amerikai vallásjogi tisztviselővel és egy kanadai törvényhozóval szembeni szankcióit, ezeket azután vezette be Peking, hogy Washington és az Európai Unió is vagyonbefagyasztást és beutazási tilalmat alkalmazott több kínai pontentáttal szemben az ujgur muszlimokkal és más kisebbségekkel szembeni bánásmód miatt.

Joe Biden elnök is harciasan állt ki a kommunista országgal szemben. Pénteken arról beszélt, hogy Kína bármennyire is szeretne a világ vezető országává válni, meg fogja ezt akadályozni. "Ez nem fog megtörténni, amíg én itt állok, mert az Egyesült Államok továbbra is erősödni fog" ‒ mondta Joe Biden.

Az elnök azonban arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok nem kezdeményezője a további feszülség szításának és a Kínával való szembenállás fenntartásának, "csupán" azon dolgozik majd, hogy az USA és a szövetségesei elszámoltassák Pekinget a demokrácia visszaszorításáért Hongkongban, a bánásmódért az ujgur kisebbséggel, és a fegyverkezésért. A gondolatmenetbe az is bekerült, hogy az elnök bár jól ismeri a kínai elnököt, és okos fickónka tartja, de szerinte Hszi Csin-ping olyan, mint Vlagyimir Putyin. Már abban az értelemben, hogy mindketten a zsarnokság támogatói, és a így a kínai vezető testében "egyetlen demokrata csont sincs".