Az új terv alapján akár 20 milliárd euró értékű segélyezési tervet készít elő az Európai Unió Ukrajna számára, olyan adósságkonstrukciót alkalmazva, mely megkerüli Orbán ellenvetéseit. A tisztviselők azért kerestek alternatívát, hogy megmentsék Kijevet a költségvetési válság veszélyétől arra az esetre, ha a nézeteltérések nem rendeződnének – írja a Financial Times.

A tárgyalásokban résztvevők szerint az egyik adósságból finanszírozott modellel lehetne a legpraktikusabban támogatást nyújtani, amennyiben a magyar kormányfő nem mond le vétójáról a február elsejére tervezett csúcstalálkozón.

Ez azt jelentené, hogy a résztvevő tagállamok garanciákat nyújtanának az uniós költségvetésnek, ami lehetővé tenni, hogy az Európai Bizottság akár 20 milliárd eurót is felvegyen Kijev számára a tőkepiacon.

A megállapodás hasonló ahhoz, amelyet a COVID-19 világjárvány idején alkalmaztak: az akkori struktúra akár 100 milliárd eurós finanszírozást is nyújtott az uniós országoknak rövid távon. Ez a lehetőség azonban nem igényelné mind a 27 tagállam garanciáját, amennyiben a fő résztvevők között ott vannak a legjobb hitelminősítésű országok.

Néhány országban, például Hollandiában és Németországban, parlamenti jóváhagyással kellene megalapozni a nemzeti garanciákat, a tisztviselők pedig remélik, hogy ennek folyamata időben befejeződik, hogy Ukrajna márciusig segítséget kaphasson.

Ha február elsején az EU vezetői elfogadták a tervezetet, akkor az IMF mintegy 900 millió dollár értékű fizetési részletet szabadíthat fel Ukrajna számára. A lap értesülései szerint ezzel elkerülhető lenne, hogy az ukrán kormánynak ne a monetáris finanszírozást jegyében pénzt nyomtatnia a hiány fenntartása érdekében, amivel az infláció felpörgését kockáztatná.

Ugyanakkor az eredeti javaslathoz képest ez a rendszer nem támogatásokat, hanem kölcsönösszegeket tartalmaz, a tagállamok továbbra is dönthetnek úgy, hogy kétoldalú támogatást nyújtanak.

Egy másik lehetőség lenne az idei finanszírozási forma meghosszabbítása, melynek keretében Ukrajna 18 milliárd euró kölcsönt folyósított Ukrajnának, ehhez azonban a tagországok súlyozott többségének egyetértésére van szükség.

A holland miniszterelnök az 50 milliárd eurós ukrajnai támogatás megadását sürgette

Az amerikai kongresszus megrekedt az Ukrajnának nyújtott új finanszírozás ügyében, miközben az EU még nem jutott megállapodásra a további 50 milliárd eurós katonai segélyről.
Mark Rutte figyelmeztetett--->