A Tesla a harmadik negyedévben 14 százalékpontot veszített részesedéséből az USA piacán az egy évvel korábbi azonos félévhez képest a MarketWatch szerint. Ez természetesen nem az eladott mennyiség csökkenését vagy akár stagnálását jelenti, csak lassabb a típus növekedési üteme, mint a piacon megjelenő többi márkáé. Mindazonáltal még így is a piac fele Elon Musk vállalatáé.

A három hónapos időszakban összesen 313 ezer elektromos autót adtak el az amerikai piacon, ami ami az egy évvel korábbi 205 ezerhez képest bő 50 százalékos növekedés. Idén eddig nagyjából 867 ezer az eladási szám, ami ugyancsak közel 50 százalékos növekedés. Tavaly az összes eladott személyautó 8,3 százaléka volt elektromos, idén ez az érték már jóval 10 százalék fölött lesz.

A Tesla lehetőségei

A Tesla a harmadik negyedévben 156 ezer autót értékesített, így az övé volt a piac fele, miközben egy negyedévvel korábban még 59, a tavalyi harmadik negyedévben pedig 64 százalék volt a részesedése. Az eddigi idei összes Tesla-eladás 494 ezer darab, ami 26 százalékkal több, mint egy éve, viszont a piaci részesedés ebben az időszakban 67-ről 57 százalékra csökkent éves összevetésben.

Azzal persze a befektetők is tisztában voltak, hogy a Tesla nem tarthatja meg örökké 60 százalék fölötti részesedését a piacon, sőt, feltehetőleg a piac felét sem, ugyanakkor lassulhat vagy szünetelhet a részesedés visszaesése, ha megjelennek a régóta várt új típusok, mint a CyberTruck vagy a kisebb, 25 ezer dollár körüli árú, széles rétegek számára tervezett típus.

Megjelentek a németek

Tavaly a harmadik negyedévben 2 olyan gyártó volt, amely több mint 10 ezer darabot tudott eladni az elektromos kategóriában, idén ezek száma már 7-re növekedett.

A tavalyiak a hazai márkák, a Ford és a Chevrolet, idén csatlakozott hozzájuk a Teslához hasonlóan csak elektromos autókat gyártó Rivian, a dél-koreai Hyundai, és a három nagy német gyártó: a Volkswagen, a BMW és a Mercedes-Benz. Ez arra utal, hogy a német autók Amerikában elért nagy népszerűsége fennmaradhat az elektromos autók korszakában is.