Civil kezdeményezésre 1,5 millió aláírás gyűlt össze Európa-szerte, hogy tiltsák be az EU-ban a szőrme előállítása céljából történő állattartást, valamint a tenyésztett állatok szőrméjének és az abból készült termékek értékesítését a kontinensen.

Amennyiben az ilyen típusú civil petíciók eljutnak a másfél milliós aláíráshatárig, az Európai Bizottságnak kötelessége tárgyalni a polgárok ilyen típusú követeléseit. Ekkor a bizottság úgy is dönthet, hogy jogalkotási javaslatot terjeszt elő az ügyben.

Ugyanakkor a bizottság ezúttal úgy döntött, hogy nem lép azonnal, hanem ahogy fogalmaztak, alaposan megvizsgálja a szőrme célú tenyésztés tilalmát, hogy arra van-e lehetőség, illetve mindez mennyiben valósítható meg a gyakorlatban az EU-ban.

Nem sikerült konszenzusra jutni a kérdésben

– idézi az Euronews Stella Kyriakidest, az Európai Bizottság állat-egészségügyi és állatjóléti biztosát, aki hozzátette: a szőrmefarmok működtetése változatlanul fontos gazdasági ágazat egyes tagállamok számára, különösen a vidéki és a gazdaságilag nehezebb helyzetben lévő közösségekben.

Az Eurogroup for Animals brüsszeli székhelyű állatvédelmi lobbista szervezet szerint a 2014-es 45 millióról 2021-re körülbelül 12 millióra csökkent az éves nyérctermelés. A legtöbb szőrmefarmmal a tagállamok közül egyébként Lengyelország és Finnország rendelkezik.

A labda jelenleg az uniós élelmiszer-biztonsági hatóság térfelén pattog: őket a végrehajtó terület kérte fel, hogy 2025 márciusáig készítsenek szakvéleményt a teljes tilalom megvalósíthatóságáról.

Nincs több fülnyírás: új élet vár a házi állatokra az unióban

Számos javaslatot tett az EU Végrehajtó Testülete mai ülésén annak érdekében, hogy a kutyák és a macskák életminősége is javuljon az Európai Unióban. Bővebben --->