Az új szabályokkal az Európai Bizottság célja az, hogy közös minimumkövetelményeket állapítsanak meg a kedvtelésből tartott állatok tartására és tenyésztésére vonatkozóan, hogy véget vessenek a jogalkotási kiskapuknak – írja az Euronews.

Az egyik legfontosabb újítás a kutyák és a macskák nyomon követhetőségének javítására vonatkozik. E szerint az állatok forgalomba hozatala előtt kötelező lenne őket elektronikus jeladóval ellátni.

Reineke Hameleers, az Eurogroup for Animals állatvédő szervezet vezérigazgatója szerint régóta szorgalmazzák a kezdeményezést. Habár a kedvtelésből tartott állatok nyilvántartása már 24 tagállamban kötelező, ezek között még nincs kapcsolódási pont, leszámítva az Europetnet nevű magánkezdeményezést, amely 17 uniós ország nemzeti és regionális adatbázisát köti össze.

A bizottság asztalán szerepel ezen felül az olyan fájdalmas gyakorlatok betiltása is, mint a fülnyírás vagy a farokrögzítés.

Stella Kyriakides, az EU egészségügyi és állatjóléti biztosa sajtótájékoztatóján azt mondta, jelentős hatása lesz a tenyésztők és az eladók közös céljainak, melyeket az állampolgárok már régóta számon akarnak kérni.

Az Európai Parlament 2020-ban fogadta el az állásfoglalást, amelyben felszólította a bizottságot, hogy építsen ki harmonizált rendszert a társállatok azonosítására és nyilvántartására az illegális állatkereskedelem elleni küzdelem érdekében.

Az utóbbi időben egyre népszerűbb a kutyák és a macskák online platformokon és a közösségi médián keresztül történő értékesítése. A macskatulajdonosok mintegy 60 százaléka az interneten keresztül vásárolja meg háziállatát. Jelenleg csak nyolc tagállamban szabályozzák a kutyák online értékesítését, míg a macskákét hétben.

Vádat emelt az ügyészség egy korrupt állatorvos ellen

A vádlottak a jogszabályok megszegésével kisállatokat szállítottak Magyarországról az Európai Unió más tagállamaiba. Több mint 33 millió forintot tettek zsebre.
Bővebben--->