Már összesen 100 ember van karanténban Szlovákiában, dél körül egy egész családot helyeztek megfigyelés alá, mert kapcsolatba léptek egy bizonyítottan fertőzött személlyel Kittseében, Ausztriában. Ezen túl viszont három további fertőzöttet is kiszűrtek, összesen már 10 embernél mutatták ki a Covid-19 (hivatalos nevén SARS-CoV-2.) vírust, akiket jelenleg is kezelnek - idézi a Pravda Zuzana Kri¹túfková epidemiológust, aki Peter Pellegrini távozó kormányfővel tartott sajtótájékoztatón.

Szerda reggel Szlovákiában lezárták a Miletièova utcai piacot Pozsonyban, mert egy ruhaárusnál kimutatták a betegséget. Elővigyázatosságból megvizsgálják azokat, akik kapcsolatba léptek vele, valamint fertőtlenítést végezhetnek a területen.

Elképzelhető, hogy az Alkotmánybíróság épületét is le kell zárni: egy alkotmánybíró, Miroslav Duris ugyanis kapcsolatba lépett egy koronavírus-fertőzöttel.

Peter Pellegrini kormányfő pedig arról beszélt, hogy Szlovákiában hamarosan dönthetnek a rendkívüli állapot kihirdetéséről az országban. De egyelőre nem tervezik az emberek mozgását, vagy szabadságát sértő intézkedések bevezetését. A schengeni határokon is megerősített ellenőrzésekről viszont már a veszélyhelyzet bejelentése előtt dönthetnek.

Szlovákiában már szigorú intézkedésekről döntöttek kedden is: megtiltották a tömegrendezvényeket, az iskolai kirándulásokat, a repülőtereken növelték az egészségügyi dolgozók számát.

Magyarországon jelenleg 13 fertőzött van - a lakosságszám majdnem kétszer nagyobb mint Szlovákiában -, de a budapesti kormány már döntött a veszélyhelyzet kihirdetéséről. Erről szóló összefoglalónkat itt olvashatja.