Vlagyimir Putyin elnök sajtótörténelmet írt: rendelettel azonnali hatállyal megszüntette a RIA Novosztyi hírügynökséget, amely az Oroszország elleni náci támadás kezdete óta meghatározó eleme volt az orosz tömegtájékoztatásnak, kezdetben Szovjet Tájékoztatási Iroda néven, s jelenleg 45 országban vannak tudósítói és 14 nyelven adja ki híreit. Felszámolása a legfontosabb eleme az egész, állami tulajdonban levő média átszervezésének, amely megszünteti az Oroszország Hangja rádiót, s azt összeolvasztja a Novosztyival, így hozva létre a Rosszija Szegodnya (Oroszország Ma) Nemzetközi Hírügynökség nevű konglomerátumot. Ennek feladata az elnöki rendelet szerint a külföld tájékoztatása az orosz politikai és közéletről.

A RIA Novosztyi szerint a döntés része annak az intézkedés sorozatnak, amely átformálja az orosz média képét, még szorosabb téve az amúgy is keményen szabályozott szektor állami ellenőrzését. Külön elnöki rendelettel a Kreml Dmitrij Kiszeljovot, a szókimondó és népszerű televíziós személyiséget és média-menedzsert nevezte ki az új média élére, aki körül a napokban robbant ki botrány meleg ellenes megjegyzései és amiatt, hogy az rbth szerint gúnyolódott a kijevi tüntetőkön.

Szergej Ivanov, az elnöki adminisztráció vezetője szerint az átszervezés célja takarékosság és az állami média hatékonyabbá tétele. Oroszországnak megvan saját független politikája és keményen védi nemzeti érdekei - ezt nehéz megmagyarázni a világnak, de képesek vagyunk rá, és meg kell tennünk - jelentette ki Ivanov. Az üggyel kapcsolatos módosításokat, beleértve a törvényieket is, három hónapon belül kell végrehajtani a kormánynak. Ennek csupán az a furcsasága, hogy mivel a putyini dekrétum azonnal hatályba lépett, az új média három hónapig törvénytelenül fog működni.

A médiaviszonyok átalakításának eleme, amire a hírügynökség célzott, hogy a múlt hónapban az állami vállalatóriás, a Gazprom vállalata, a Gazprom-Media, Vlagyimir Potanyin milliárdostól megvásárolta médiacége, a Profmedia ellenőrző pakettjét, miután októberben a Gazprom-Media vezetőjévé nevezték ki Mihail Leszin volt elnöki tanácsadót.
Az általam vezetendő új szervezet küldetése helyreállítani egy igazságos attitűdöt a világ egy fontos és jó szándékú országa, Oroszország iránt - nyilatkozta Kiszeljov.

A varsói befolyásos jobboldali konzervatív lap, a Rzeczpospolita szerint a RIA Novosztyi volt a nagy orosz állami hírügynökségi trojkában (ITAR-TASZSZ és az Interfaksz) a legfüggetlenebb. Utóda, az új hírügynökség teljes mértékben Putyinnak lesz alárendelve, hiszen vezetőjét személyesen az államfő nevezi ki és mentheti fel.

A RIA Novosztyi 1991 óta jelentős médiaholdinggá vált olyan vállalkozásokkal, mint a Prime gazdasági hírügynökség, a RIA Nauka, a RIA Rating, az R-Sport és a Moszkevszkije Novosztyi kiadóvállalat. Az interneten negyven oldala futott 22 nyelven. Nemcsak tárgyilagosságával, hanem gyorsaságával is elérte, hogy nemzetközi hírnevet szerzett. Az elemzők egyértelműen politikainak tartják a döntést felszámolásáról.