Vásárlóerő paritáson számolta az európai országok egy főre jutó fogyasztását és a GDP alakulását az Európai Unió Statisztikai Hivatala, az Eurostat.

Az EU-tagállamok között mindössze öt akad, amelyben a fogyasztás több mint 30 százalékkal marad el az uniós átlagtól, közülük hátulról a negyedik Magyarország, ahol a fejenkénti mennyiség az uniós átlag 63 százalékára rúg. Az egy főre jutó, az uniós átlag 67 százalékát kitevő GDP termelés ugyanebbe a csoportba sorolja Magyarországot, csak a helyezés eggyel jobb, itt hátulról az ötödik hazánk az EU-tagállamok között.

2014-2016 között a magyar egy főre jutó GDP az EU átlagának 68 százalékáról 67 százalékra csökkent, a fejenkénti fogyasztás az átlag 62 százalékáról nőtt annak 63 százalékára.

Az uniós átlagtól való eltérés két szélső értéke Bulgária és Luxemburg, míg előbb GDP termelése az uniós átlag felét sem éri el (49 százalék), utóbbié annak két és félszerese (258 százalék).

Az egy főre jutó fogyasztásban ugyanez a két ország képviseli a két szélső értéket, míg a luxemburgiak a európai átlag 132 százalékát költik magukra, a bolgár lakosságra fejenként 53 százalék jut.

A régiós társak, Csehország, Szlovákia, Szlovénia és Lengyelország átlagtól való lemaradása 20-30 százalék közötti.

Az egy főre jutó fogyasztás az utóbbi három évben nagyjából stabil maradt az európai országok többségében, kivéve Romániát, Észtországot és Litvániát, ahol jelentősebb növekedést regisztráltak, illetve Luxemburgot, Ausztriát, Belgiumot és Görögországot, ahol a csökkenés volt kifejezettebb.

További adatok itt.

Címlapkép forrása: Pixabay