Az amerikai kormány tanácsadói szerint itt lenne az ideje frissíteni azoknak a COVID-19 vakcináknak a receptjét, amelyet a lakosság számára ősszel adnának be.

Az AP News szerint a Moderna, a Pfizer és a Novavax már tesztelték is a saját vakcinaváltozataikat a dominánssá vált JN.1 változattal szemben, ezek őszre már készen állhatnak.

A tél óta azonban már a JN.1 egyes melléktípusai kezdtek el terjedni, ami miatt a Moderna és a Pfizer is arra kényszerült, hogy a leggyakoribb mutáció, a KP.2 ellen teszteljenek vakcinákat.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának (FDA) tanácsadói korábban úgy határoztak, hogy az új oltásnak a JN.1 családból kellene származnia. Peter Marks, a hatóság vakcinakutatásért felelős igazgatója azonban erre úgy reagált, hogy pontosabban kellene meghatározni, melyik variánst célozzák meg, véleménye szerint pedig a KP.2 lenne a jó választás.

A szervezet szerint azonban nem valószínű, hogy a KP.2 őszre a legnagyobb veszélyt fogja jelenteni az emberekre, ezért inkább magát a JN.1-es alapváltozatot részesítették most előnyben.

Mentőövet kaphatnak a vakcinagyártók, újabb tízmillió dolláros üzlet készül

Az Egyesült Államok kormánya szövetségi finanszírozás keretében támogathatja a Moderna madárinfluenza elleni oltóanyagának késői fázisú vizsgálatát.