Az amerikai kormány egyre közelebb áll ahhoz, hogy finanszírozza a Moderna mRNS-alapú, járványos madárinfluenza elleni oltóanyagának késői fázisú vizsgálatát. 

A Financial Times beszámolója szerint a szövetségi finanszírozás az Orvosbiológiai Fejlett Kutatási és Fejlesztési Hatóság (BARDA) részéről már a jövő hónapban megérkezhet. 

A támogatás várhatóan több tízmillió dollárt tesz majd ki, amelyet az adagok beszerzésére vonatkozó kötelezettségvállalás is kísérhet, amennyiben a harmadik fázisban végzett kísérletek sikeresek lesznek 

A kormány és a Pfizer között szintén folynak már a tárgyalások a H5 víruscsaládot célzó mRNS-vakcina kifejlesztésének támogatásáról.

Az amerikai egészségügyi hatóságok ugyan továbbra is alacsonynak minősítik a madárinfluenza okozta közegészségügyi kockázatot, azonban a vakcinakészlet felhalmozására és diverzifikálására tett erőfeszítéseik felgyorsultak. 

Az Egyesült Államok pandémiás vakcinakészletéhez való hozzájárulás komoly kereskedelmi lehetőséget is jelent az mRNS-oltóanyagokat gyártó vállalatoknak, amelyek piaci értéke jelentősen visszaesett a koronavírus világjárvány lecsengése óta.

Már készülnek a gyártók: ősszel ismét jöhet a koronavírus elleni oltás

De a szakértő szerint a madárinfluenza is fenyeget, ami már emlősről emberre is terjed.