Spanyolország az Európai Unió fogyasztásának 70 százalékát, az egész világ fogyasztásának pedig a 45 százalékát fedezi. Az itt tapasztalható szárazság ezért óriási hatással van a megtermelt olaj mennyiségére és az árára is – írja a BBC.

Spanyolországban az olívaolaj ára csak ebben az évben több mint 70 százalékkal nőtt, miután 2022-ben már meredeken nőttek az árak. Egy liter extra szűz olaj jelenleg körülbelül 9 euróba (nagyjából 3500 forint) kerül még az olcsóbb szupermarketekben is. 

Amikor Spanyolországnak problémái vannak, az problémákat okoz a globális termelésben is. Ha a világ kínálata azért alacsonyabb, mert Spanyolország kevesebbet termel, a kereslet pedig változatlan marad, akkor az ár emelkedik – ez a kereslet-kínálat törvénye

– mondta egy termelő Jaénből, ami a spanyol olívaolaj-termelés szívének számít.

Cristóbal Gallego Martínez, a Nuestra Senora del Pilar szövetkezet elnöke szerint az elmúlt két évben az üzemanyag-, villany- és műtrágyaköltségek emelkedése hozzájárult az olívaolaj árának emelkedéséhez, azonban az eső hiánya a legfontosabb tényező.

Martínez szerint mind az aszályos, mind az esős időszakok egyre hangsúlyosabbak a klímaváltozás miatt, ezért azt szeretné, hogy az önkormányzatok hajtsanak végre ezt kompenzáló intézkedéseket, például az öntözőrendszerekbe való beruházásokat.

A spanyolországi fogyasztás 10 százalékkal csökkent az elmúlt évben a kormányzati adatok szerint, a fogyasztók olcsóbb termékeket használnak helyette, például napraforgóolajat.

Spanyolországon kívül azonban egyelőre nem érződik akkorának az áremelkedés, a Portugália közelében élő spanyolok például átlépik a határt, hogy ott olcsóbban vásároljanak be. Az Egyesült Királyságban és Írországban pedig azért lehetnek még alacsonyabbak az árak, mert ezekben az országokban hónapokkal ezelőtt vásárolták meg a szupermarketek polcain található olajat.

Újabb árrobbanást hozhat az extrém időjárás

A perzselő hőség, ami idén nyáron egész Dél-Európán átvonult, nem csak az erdőtüzek miatt volt pusztító: szakértők szerint az olívaolaj ára is egekbe szökhet. Bővebben --->